Criza energetică și războiul din Ucraina, care a dus la dispariția unei surse importante de îngrășăminte, au făcut prețurile să devină prohibitive nu doar pentru fermierii români, ci chiar și pentru colegii lor din țările mai bogate. Cu toate acestea, măsurile de sprijin propuse de Comisia Europeană în privința crizei de îngrășăminte sunt departe de realitate și îi vor „dezamăgi crunt” pe fermieri, este este concluzia trasă de eurodeputatul Carmen Avram în plenul Parlamentului European.
„Comisia Europeană se face că face și i-am spus asta de la obraz. Deși anunțase ajutor pentru fermieri, astfel încât să poată găsi și cumpăra îngrășăminte, Comisarul pentru Agricultură a venit cu «soluții» inutile și fără vreun sprijin real”, a declarat Carmen Avram, adăugând că, în aceste condiții, riscurile la adresa asigurării hranei în 2023 rămân foarte mari.
„Domnule Comisar, vă mulțumim pentru această prezentare, dar vă pot spune de pe acum că ea va dezamăgi crunt foarte mulți producători europeni, mai ales pe cei din țări care nu își vor permite ajutoare de stat, fiind deja epuizate financiar, pentru că trebuie să facă față unui război care se află foarte aproape de frontiera lor. Nu avem, deci, soluții reale, eficiente, pentru fabricile europene care asigurau 70% din producția de amoniac și fosfor și care s-au închis. Avem soluții puține pentru campania agricolă de toamnă și nicio strategie privind asigurarea hranei anul viitor. Sunt bune promisiunile, sunt bune și indicațiile date statelor membre, dar și mai bune ar fi fost măsurile concrete, salvatoare, pentru un sector vital care a fost îngenunchiat și care se zbate să supraviețuiască. Solicit, deci, Consiliului și Comisiei să urgenteze suspendarea tarifelor vamale pentru uree și amoniac. Solicit Comisiei și statelor membre să asigure cantitatea de gaz necesară producerii de îngrășăminte fără să afecteze continuitatea activităților agricole și, nu în ultimul rând, solicit Comisiei Europene să diversifice sursele de substanțe necesare producției de fertilizatori, să ridice barierele tarifare pentru acestea și să identifice în Uniunea Europeană noi zăcăminte de minerale necesare producerii de fertilizanți”, a cerut Carmen Avram de la tribuna Parlamentului European.