DIRECTIILE SI REZULTATELE PRINCIPALE ALE PAC DEZBATUTE IN CONSILIUL EUROPEI

72

Pescuit

“Durabilitatea stocurilor de pește și viabilitatea industriei pescuitului din UE sunt criterii esențiale în ceea ce privește stabilirea limitelor de captură. Astăzi am decis să reducem posibilitățile de pescuit pentru stocurile de adâncime în anii 2019 și 2020. Acest lucru va proteja mediul maritim și va ajuta industria noastră pe termen lung.”
Elisabeth Köstinger, ministru federal austriac pentru durabilitate și turism și președinte al Consiliului

Consiliul a convenit asupra oportuniităților de pescuit pentru anumite specii de adâncime din apele UE și internaționale ale Atlanticului de Nord-Est, pentru anii 2019 și 2020. Având în vedere vulnerabilitatea speciilor de adâncime la activitatea umană și pentru a preveni supra-exploatarea, Consiliul a decis să reducă limitele de captura pentru marea majoritate a speciilor.

Agricultura

“Agricultura modernă trebuie susținută de o abordare politică înțeleaptă, ambițioasă și cuprinzătoare. Astăzi am discutat multe aspecte cheie: evoluția principalelor piețe agricole, măsurile existente de susținere a pieței și pașii viitori în direcția unei agriculturi care promovează, dar și protejează agricultorii.”
Elisabeth Köstinger, ministru federal austriac pentru durabilitate și turism și președinte al Consiliului

Situația pieței

Comisia a informat Consiliul cu privire la ultimele evoluții pe piețele agricole cele mai importante, în special pe piețele produselor lactate, zahăr și carne de porc.

Miniștrii au salutat situația economică generală pozitivă și perspectivele din principalele segmente ale pieței, dar și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația dificilă a sectorului cărnii de porc în legătură cu pesta porcină africană și au susținut o monitorizare atentă a sectorului zahărului.

Pachetul de reformă pentru politica agricolă comună în 2020

În sesiunea publică, Consiliul a discutat două rapoarte de progres privind activitatea desfășurată cu privire la propunerile de regulament privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC și privind organizarea comună a produselor agricole.

Miniștrii și-au concentrat intervențiile asupra responsabilităților sporite ale organismelor naționale în punerea în aplicare și monitorizarea PAC și au reafirmat necesitatea unei PAC simple și eficiente, fără sarcini administrative excesive. De asemenea, ei au considerat, în general, că instrumentele existente de sprijinire a pieței s-au dovedit a fi eficiente împotriva perturbărilor pieței.

Protecția plantelor

Consiliul a avut un schimb de opinii cu privire la provocările actuale din domeniul protecției plantelor, cu un accent dublu pe sănătatea plantelor și pregătirea împotriva noilor boli exotice, pe de o parte, și a produselor fitosanitare, disponibilitatea acestora și sistemul de aprobare și autorizare.

Miniștrii au subliniat importanța acestei dezbateri în contextul mai larg al schimbărilor climatice și al comerțului mondial, care sporesc șansele aparitiei de dăunători nocivi și de noi boli ale plantelor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult