Dimitrie Muscă, mesaj direct către Petre Daea: ”Ne vom întâlni în instanță”

Fermierul Dimitrie Muscă este foc și pară pe Ministerul Agriculturii, după ce atât el, cât și alți producători de lapte din România, ar fi pierdut posibilitatea să acceseze un grant pentru procesarea laptelui, din cauza unei condiții aberante.

Directorul general de la CAI Curtici a dialogat cu realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, și a explicat în detaliu situația. 

”A apărut de la Bruxelles o aprobare prin care toate țările din UE pot să dea un grant pe procesarea laptelui. La mine este în aceeași societate și ferma de vaci, și fabrica de lapte. Laptele din fermă merge la fabrică pe bază de aviz de expediție, nu pe bază de factură, pentru că acestea sunt regulile contabilității. Ministerul Agriculturii a spus că nu se iau în calcul pentru grant decât cei care au factură, or legea contabilității nu mă lasă să merg cu factură de la ferma de vaci la fabrică. Pe mine m-au scos din calcul. În condițiile acestea l-am sunat pe Daea și i-am spus că ne vom întâlni în instanțele din Europa la cele mai înalte niveluri. Nu ai voie să mă frustrezi pe mine, pentru că toți cei care folosesc lapte adus din Ungaria, au umblat pe la traducători să le traducă facturile în limba română, să le depună și primesc grantul, iar noi nu primim. Eu am pierdut 127.000 de euro.

A fost și fiul meu la minister, la ministrul Daea în birou și i-a chemat pe secretarii de stat și s-a dat dispoziția, s-a făcut o notă internă în Ministerul Agriculturii că se poate să ne înscriem pentru acel grant și cei care ducem laptele pe bază de aviz de expediție. A ținut 2-3 zile, după care a venit o altă notă, tot semnată de Daea, prin care s-a spus că nu mai merge laptele dacă nu are factură. Este pur și simplu bătaie de joc la adresa României. Eu cred că nu se mai vrea. Nu știu interesele cui le reprezintă domnul ministrul Petre Daea, dar cred că ale românilor nu le mai reprezintă în condițiile acestea”, a precizat Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.

Nemulțumirile fermierului arădean legat de Ministerul Agriculturii nu se opresc aici. Potrivit lui Dimitrie Muscă, lipsa de reacție a autorităților cu privire la situația dezastruoasă din zootehnie a dus la cazuri în care procesatorii români importă lapte mai scump din străinătate, doar pentru că în România nu mai găsesc.

”Eu personal am discutat cu ministrul agriculturii atunci când spunea că o să dea 73 de euro/cap de animal, dar nu atunci, ci anul viitor. 73 de euro înseamnă 350 de lei, nu îți ajunge să întreții o vacă nici o săptămână. (…) Nu am înțeles de ce nu se vrea să se meargă pe zootehnia românească. Eu sunt aici, la granița cu Ungaria, și am văzut un lucru. Laptele din Ungaria se aducea cu cel puțin 50 de bani pe litru mai scump și se aduce și acum, dar trebuie să-l aducă procesatorii pentru că n-au mai găsit în țară”, a mai subliniat Dimitrie Muscă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole