Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți și de succes fermieri din România, trage un semnal de alarmă către toți colegii săi de breaslă. Acesta spune că agricultorii români trebuie să iasă de urgență în stradă, la proteste, pentru că soarta agriculturii românești este pusă în pericol de importul cerealelor din Ucraina.
”Ar fi trebuit să ne sesizăm și să luăm și noi aceeași măsură ca Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru că ne puteam ascunde după aceste trei țări. Iată că oamenii care au avut sânge în instalație, inclusiv premierul Poloniei, au spus că nu pot să distrugă economia și ceea ce înseamnă mâncarea pentru popor. În condițiile în care Uniunea Europeană mereu scoate din pesticidele pe care le folosim noi, nu știm de ce se acceptă pe partea cealaltă aceste produse din Ucraina, unde se folosesc pesticide la un preț mult mai mic și un grad de toxicitate mult mai mare.
Ar trebui ca noi, fermierii, să ieșim în stradă și să se ralieze întreaga populație a țării. Așa cum România a devenit o piață de desfacere pentru produsele din toată lumea, nu știu dacă nu se va ajunge acolo și la nivel de UE. (…) Pe tot mai multe site-uri apar anunțuri de vânzare a fermelor, fie că sunt zootehnice sau vegetale. În partea de vest a țării, unde am mai avut ploi, încă nu este cazul să se intre în faliment, dar în partea de est și sud, deja a apărut acest lucru”, a precizat Dimitrie Muscă, la Prima News.
Totodată, fermierul arădean a făcut și o aluzie la promisiunile guvernanților către fermieri, care deocamdată nu s-au concretizat.
”La Guvern ni s-a oferit cafea, apă, după care urmează falimentul. Aș vrea să atrag atenția că de această dată ar trebui să fie nemulțumită toată țara și să iasă în stradă. La ora actuală este foarte târziu. Avem o problemă; o parte din șefii acestor asociații care ar trebui să lupte pentru fermieri, să sperăm că nu vor socoti aceste lupte doar o trambulină și să ne trezim că, anul viitor, vor fi candidați la nu știu ce parlamentare sau europarlamentare. Noi, ca fermieri, dacă nu facem nimic, ne merităm soarta. Ne merităm soarta dacă nu ieșim în stradă, să le spunem lui Ciolacu și lui Iohannis că nu au voie să distrugă mâncarea românilor, să-și bată joc de ferme”, a mai subliniat Dimitrie Muscă.
Voi ați scumpit pâinea în neștire. Acum descurcați-vă!
Ieșim toți, ca d-l Musca împarte profitul cu noi nu ? Tot la buzunarul lui se gândește,când creste prețul la alimente ,tace ca porcul în porumb…
Comentariu de rahat
Lăcomia acestor oameni este imensa după ce an de an au profit de miliarde de euro acum se plâng ca statul nu ii ajută. În anii cu producții record istorice pâinea și celalte și scumpeau non stop . Da când își cumpără jepanele lor de sute de mii de euro bucata de ce nu plâng, da când își cumpără utilaje agricole imense numai din import atunci de ce nu plâng?!?! Dacia , mecanica ceahlăul tractoarele românești le stau în gât?!?!
De ce nu plâng când dau arenda 300 sau 400 de kg la ha pe an de cereale?!? De ce nu plâng când încasează subvenții și beneficii din bugetul statului rambursări de tva despăgubiri de secetă tot felul de scheme de plata și nu au angajați cu caracter permanent cu forme legale deloc ?!?! De ce nu plâng când fac contracte de arenda pe minim 10 ani iar proprietarii terenurilor decedează iar fermierii încasează subvențiile fără sa mai dea arenda la nimeni și nu plătesc impozite la primarii??? De ce nu plâng când vând marfa direct de pe câmp cu tirul direct în port la negru eeci evazionisti?!?! Este un haos total în agricultură, autoritățile statului dorm.
Parcă d- nu-l musca ,angaja de la firmele austriece ,cu salarii egale ,și vroia preluarea (falimentarea ) ,firmelor austriece de către stat !!!
Un agriculor bun nu sade cu mina intinsa…
Comentarii in necunoștință de cauza.D l Musca are perfecta dreptate.Agricultura se afla intr o situație disperata,situație data , pe de o parte , de seceta care a afectat zona de sud est a țării ,seceta care este continuarea celei din 2022 și este mai accentuată decât cea din 2022 și nimeni nu o mediatizează,iar pe de alta parte,prețurile enorme la îngrășăminte,productiile mici din cauza secetei extreme din acest an,prețurile mici cu care suntem nevoiți sa ne vindem produsele.In condițiile date nu acoperim cheltuielile la nici o cultura,nu ne putem achita datoriile fata de furnizori,e foarte greu sa continuam.E un strigat de disperare care vine din partea de sud-est a țării unde seceta este la ea acasă,e identică cu cea din 2020 și nimeni nu vrea sa o sesizeze deși ea exista,și în ciuda faptului ca nimeni nu ii da atenție ca și când nu ar exista,continua sa și lase amprenta și sa ne afecteze in continuare , doar ,doar o sa o observe și pe ea cineva.Așadar suntem de acord sa ne alăturăm celor care vor protesta Pt a salva agricultura României.