Dimitrie Muscă, APEL către fermieri: ”Trebuie să mergem la DNA!”

Dimitrie Musca DNA

Pesta porcină africană provoacă din ce în ce mai multe probleme în sectorul creșterii porcului, iar țara noastră este într-un colaps total din acest punct de vedere. Potrivit datelor oficiale, anul acesta a fost cel mai dezastruos de la debutul bolii, cu 45 de complexe de porci afectate și cel mai mare număr de animale ucise. De la apariția pestei porcine africane pe teritoriul României, peste 1,1 milioane de animale au fost ucise din cauza acestui virus.

Cu toate acestea, autoritățile privesc în continuare nepăsătoare la colapsul unei ramuri importante din zootehnie, fără să ia nicio măsură eficientă pentru oprirea acestui proces.

În aceste condiții, fermierul Dimitrie Muscă îi îndeamnă pe fermieri să facă plângeri penale la adresa autorităților responsabile pentru această situație. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici a lansat un apel către crescătorii de porci.

”Nu suntem noi, fermierii, de vină? De ce nu am făcut niște plângeri penale pe care să le semnăm toți? Haideți să facem mâine dimineață o adresă către DNA. (…) Să nu uităm un lucru: ANSVSA-ul are medici concesionari, care răspund ce câteva comune sau localități fiecare. Acești medici știu fiecare casă de pe raza comunei câți porci are. În mod sigur, în aceste localități se cunoaște activitatea acelor samsari. Medicii concesionari trebuie să răspundă de situația de acolo, pentru că ei știu unde sunt porcii, unde sunt samsarii și mașinile samsarilor de animale.

La fel, în aceste comune există Poliție. Polițistul de acolo nu este polițist dacă nu știe care sunt samsarii, care sunt comercianții de animale. Probabil că nu s-a primit nici de la Ministerul de Interne, nici de la ANSVSA, ordin să intervină și să facă lumină. Noi nu ne opunem creșterii porcilor în gospodăriile populației, dar să respecte și ei legea cum o respectăm noi. Noi respectăm legea întru totul și suntem tot timpul văduviți.

Nu știe Poliția și medicii concesionari că se aduc porci din Ungaria și că intră pentru abator, dar de fapt se duc cu ei și îi comercializează prin comune, iar acum este 10 lei kilogramul de porc în viu? Nu cred că nu se știe. Toată lumea se face că are altă treabă și pur și simpul nu vrem să-i prindem. (…) Haideți să le facem plângere de mâine, haideți să facem ceva, că degeaba ne lamentăm. O facem de prea multă vreme. DNA-ul acesta chiar nu se bagă dacă noi facem o notă scrisă? (…) N-am făcut nimic, nu ne-a primit Guvernul, nu ne-a primit Cîțu, nu ne-a primit nimeni, am stat și ne-am lamentat. Trebuie să mergem peste ei sau trebuie să mergem la DNA. Haideți să o facem noi, pentru că organele abilitate nu vor face nimic”, a precizat Dimitrie Muscă în direct la AGRO TV.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 răspunsuri

  1. Rog să luați măsuri împotriva adoptării legii porcului. Mistreții sunt cei care răspândesc boala fiind în libertate.Adevărata sursă de infecție ei sunt.Săracii oameni își infectează involuntar efectivele atunci când își procură lemne din pădure,merg la cules de ciuperci sau când recoltează recolta de aceea boala apare cu preponderență toamna târziu.Astfel nu înțeleg de ce să sufere direct 6 milioane de crescători și 12 milioane de consumatori care îsi procură alimente pentru sărbători pentru o lipsă de respect din partea domnilor doctori crescuți departe de realitatea rurală care ar fi trebuit să cunoască povestea respectivă.Ce vedem noi astăzi este doar efectul a ceea ce au învățat la cursurile practice din marile ferme care dintotdeauna au dorit distrugerea economiei rurale și a sectoarelor conexe proliferând ideea că acest sector ar trebui închis întrucât sunt o sursă de contaminare.Să fim serioși românii cei de la oraș au supraviețuit crizei economice de tranziție 30 ani pentru că au avut acei bunei, părinți care mai aveau un purcel,o pasăre și ceva zarzavaturi la țară.Autoritățile ANSVSA sunt funcționari publici plătiți din contribuțiile noastre a tuturor și datorită gradului lor de profesionalism ar trebui să ne protejeze și nu să se limiteze la o simplă interzicere a creșterii animalelor pe întreg teritoriul țării.Soluții sunt trei una interinstituțională trecerea Laboratoarelor de prelevare și diagnosticare a bolilor de la ANSVSA la DSP-Directia de sănătate publică sau procesarea probelor să se facă în laboratoare private avizate DSP și nu ANSVSA.Așa nu ar mai exista această polemică că reprezentanții DSVSA au posibilitatea contaminării sau înlocuirii probelor.A doua soluție ar fi interzicerea accesului în fondurile de vânătoare unde au fost găsiți porci mistreți morți de această boală.A treia soluție ar fi introducerea vaccinării efectivelor chiar daca aceasta exista doar în Malayezia în faza de experiment.Să te gândești să omori toate animalele de o anumită specie în numele unei boli apărute sporadic în unele gospodării denotă o lipsă de responsabilitate și respect național deosebit de periculos.

  2. Mare lepră acest Mușcă.Cine creste 6-7 porci,e samsar?Sper că bunul Dumnezeu să aibă grijă de tine și de familia ta și să te vindece de bogăție.Poate reușește să te sature.Te auzi ce debitezi?Poliția ar trebui să caute în cotețele oamenilor?Veterinarul concesionar vrei să-l transformi în polițist.Și așa , veterinarii s-au specializat în cîini și pisici,pt că calicia voastră a distrus satul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.