Dezvoltarea infrastructurii forestiere și împădurirea suprafețelor de teren vor fi susținute financiar prin noul PNDR

32

achim-irimescu

Dezvoltarea infrastructurii forestiere și împădurirea suprafețelor de teren vor fi susținute financiar prin noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a anunțat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul ‘Pădurea Noastră’.

Acesta a menționat că în baza propunerii de Regulament privind sprijinul acordat din FEADR aferent perioadei 2014-2020, Ministerul Agriculturii își propune să susțină sectorul forestier prin implementarea mai multor măsuri, cum ar fi investițiile în active fizice, prin care este vizată infrastructura necesară pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea silviculturii, inclusiv accesul la suprafețele forestiere, consolidarea și ameliorarea terenurilor, precum și măsura de mediu și climă, prin care se vizează împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, se arată într-un comunicat al MADR.

În ceea ce privește elaborarea PNDR 2014-2020, Irimescu a subliniat că până la această dată au fost validate, în cadrul Comitetului Consultativ Tematic pentru Dezvoltare Rurală, Agricultură și Pescuit, analiza socio-economică, analiza SWOT și analiza nevoilor de dezvoltare rurală, urmând să se parcurgă toate etapele ulterioare, respectiv elaborare strategie de dezvoltare rurală, măsuri, sistem de management, în vederea aprobării de către Comisia Europeană.

Asociațiile din domeniul forestier consideră că suma de 220 de milioane de euro prevăzută pentru sectorul forestier prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020 este insuficientă, față de un necesar estimat de trei miliarde de euro.PNDR 2014-2020 se va concentra pe un număr restrâns de măsuri care se vor adresa nevoilor identificate pe baza analizei socio-economice și de mediu și a analizei SWOT a spațiului rural românesc și vor reflecta direcțiile de acțiune în dezvoltarea agriculturii și a satului românesc. Concentrarea măsurilor va urmări maximizarea impactului și simplificarea procesului de accesare și adresarea problematicilor structurale ale exploatațiilor agricole.

‘Suma propusă de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflectă nevoile sectorului forestier din România. Prin PNDR 2014 — 2020 a fost prevăzută alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi susținem că suma este foarte mică’, a arătat președintele Asociației Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură (APPSS), Dan Popescu, la Forumul ‘Pădurea Noastră’, care a reunit, marți, asociațiile din sectorul forestier.

Forumul ‘Pădurea Noastră’ a fost organizat marți pe două sesiuni majore, prima dedicată Priorităților sectorului forestiere în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, 2014-2020 și cea de-a doua fiind consacrată discuțiilor despre proiectul de modificare a Codului Silvic. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise