DEZVĂLUIRI: BOMBE toxice în SUPERMARKET. Ficăţeii brazilieni provin de la PUI hrăniţi cu MORTĂCIUNI

În Brazilia, sunt aruncaţi la câini. Când nu sunt vânduţi în România. Preţul de producţie e şocant: 1,6 lei pe kilogram!
Ficăţeii congelaţi brazilieni, la mare căutare la români, pentru că sunt ieftini şi se găsesc pe toate drumurile, sunt refuzaţi de majoritatea locuitorilor din ţările europene şi chiar … în Brazilia, ţara lor de origine

Motivul este simplu: condițiile precare în care cresc păsările din Brazilia . Producătorii brazilieni le recoltează, după care pur şi simplu le aruncă la câini. „Puii sunt crescuţi la grămadă, în saivane, nu au în niciun caz condiţiile pe care le impun europenii pentru producătorii proprii”, a comentat un producător român pentru Evenimentul Zilei.

Hrana pe care o primesc puii brazilieni include şi organisme modificate genetic, folosite de altfel şi în Europa, dar şi făinuri proteice (mortăciuni), la care majoritatea producătorilor locali au renunţat deja.

Diferenţa dintre calitatea produsă în Europa şi cea din America Latină este demonstrată de costul de producţie. Dacă la noi acesta urcă până la circa 8 lei kilogramul de ficăţei, la sud-americani preţul este de-a dreptul uluitor: 1.6 lei pe kilogram.

Preţul „descompus” pe etape

În preţul de raft, de şase lei pentru un kilogram de ficăţei brazilieni congelaţi, intră costuri care dublează sau chiar triplează costurile de producţie. Unul din acestea este taxa vamală, de 2,9%, la care se adaugă costurile de transport de circa 3500 de dolari pe un container.

Ulterior, intervine taxa de manipulare din portul Constanţa şi transport până la Bucureşti.

Urmează grosul adaosurilor: importatorii şi distribuitorii care vin cu un adaos de câte 10%, peste care se suprapune adaosul comercianţilor (inclusiv taxa de listare) şi taxa pe valoare adăugată de 24%, ceea ce urcă preţurile cu cel puţin 50-60%, susţin sursele menţionate. În final, preţul ficăţeilor se dublează practic, dar chiar şi aşa este la jumătate faţă de oferta de pe piaţa locală.

O caserolă de jumătate de kilogram de ficăţei made in Brazilia costă doar 3 lei în supermarketurile din România, în timp ce, în aceleaşi magazine , o caserolă de 500 g cu ficăţei proaspeţi produşi de firme româneşti se vinde cu 7 sau chiar 7,5 lei.

Brazilienii, ca şi majoritatea europenilor, folosesc ficăţeii şi celelalte organe recoltate de la pui pentru a hrăini animalele.

2 lei este echivalentul în moneda locală al costului de producţie a unui kilogram de ficăţei de pui brazilieni

Scandalul hormonilor de creştere

Un alt motiv pentru care ficăţeii aduşi de peste mări şi ţări sunt aşa de ieftini sunt şi nutreţurile folosite. Brazilia este cel mai mare producător de soia din lume, iar şrotul de soia are o pondere importantă în asigurarea hranei la păsări.

În plus, porumbul este mai ieftin şi nici nu este nevoie de căldură pentru încălzirea halelor. Dacă în ceea ce priveşte costurile de producţie, producătorii români au motive să fie invidioşi pe colegii brazilieni, în ceea ce priveşte normele de securitate alimentară, românii sunt net superiori. Dar nu au ce se facă, deoarece Uniunea Europeană acceptă standardele braziliene.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/ficateii-brazilieni-provin-de-la-pui-hraniti-cu-mortaciuni-1012263.html

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult