Dezbateri pe marginea noii legi a viei și vinului, în Comisia de agricultură

35

butoaievinMembrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaților au cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă referitoare la piaţa românească a băuturilor fermentate liniştit, precum şi noi propuneri legislative privind susţinerea producătorilor viticoli.

Deputaţii au  aprobat o propunere legislativă privind acordarea unui sprijin direct al statului asociaţiilor de producători viticoli care deţin şi exploatează plantaţii viticole cu soiuri nobile, dar şi pentru încurajarea valorificării producţiei de vin, după cum se arată într-un comunicat al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

De asemenea, a fost discutată o nouă Lege a viei şi vinului, aflată în prezent în procesul legislativ.

Potrivit AGERPRES, una dintre problemele ridicate de viticultorii vrânceni, în fața deputaților, se referă la actualul regim fiscal, care deşi îi monitorizează foarte strâns pe cei ce produc de vinuri, nu le da voie să vândă vinul din crame decât dacă sunt autorizaţi fiscal ca mici producători. În această situaţie, majoritatea micilor producători preferă să îşi vândă vinul la negru, ocolind sistemul de taxe şi impozite. 

Viticultorii au mai susţinut faptul că proliferarea băuturilor de tip vin va determina ca preţul strugurilor să scadă foarte mult la toamnă, comparativ cu anii trecuţi, ca urmare a faptului că va scădea numărul cumpărătorilor de struguri.

Podgorenii au identificat drept cauză a scăderii preţurilor la vin, pe lângă liberalizarea producţiei de buturi fermentate liniştit, şi lipsa de reglementare pe piaţă.

Noua lege, care ar trebui să facă ordine în sistem,   va oferi mai multă importanţă producătorilor de vinuri, prin reprezentarea în Consiliul Regiunilor Viticole de la Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV).Citește și

Cmentariile sunt închise