Dezbatere CE: Menţionarea pe etichetă a originii cărnii ar putea deveni obligatorie

10

carneporc

Comisia Europeană a lansat marţi, 17 decembrie, în dezbatere un raport cu privire la posibilitatea de a extinde etichetarea cărnii, în urma discuţiilor Comisia urmând a decide dacă să iniţieze o propunere legislativă care să reglementeze originea cărnii folosite ca ingredient în produsele alimentare.

Studiul extern care se află la baza raportului Comisiei de marţi a fost bazat pe consultări ample cu părţile interesate, inclusiv cu organizaţiile de consumatori şi industrie, precum şi cu autorităţile naţionale competente din statele membre ale UE.Raportul ia în calcul trei variante de lucru: menţionarea în mod voluntar pe etichetă a originii cărnii, introducerea etichetării obligatorii sub forma “UE/din afara UE” sau “UE / ţări terţe specifice (de exemplu: Brazilia), precum şi introducerea etichetării obligatorii indicând statul specific membru al UE sau ţara terţă în cauză.
Pe baza discuţiilor cu statele membre ale UE şi Parlamentul European, Comisia va lua în considerare dacă este cazul să fie luate măsuri şi care să fie acestea.

Comisia a luat în considerare faptul că interesul consumatorilor faţă de etichetarea de origine pentru carnea folosită ca ingredient pare să fie crescut considerabil (90% din consumatorii chestionaţi).

Totodată, potrivit studiului, există diferenţe considerabile între statele membre ale UE cu privire la preferinţele de consum şi înţelegerea informaţiilor de origine, precum şi cu privire la nivelurile de motivare şi motivele pentru care doresc să aibă astfel de informaţii, otrivit AGERPRES.

Citește și

Cmentariile sunt închise