8 decembrie 2021 - 15:03

Dezastrul dintr-un mare bazin legumicol din România! ”Vrem să defrișăm culturile înființate”

Fermierii dintr-un mare bazin legumicol din țară trec plin clipe grele în această perioadă! Din cauza condițiilor meteo capricioase, legumicultorii se gândesc să desființeze culturile pe care le-au pregătit pentru producția din toamna aceasta, deoarece nu mai sunt rentabile din punct de vedere economic.

Potrivit tânărului fermier Mihai Chesnoiu din comuna Grădinari, județul Olt, atât culturile sale, cât și cele ale colegilor săi din zonă sunt puternic afectate de vremea nefavorabilă. Astfel, după luni de zile în care au avut grijă de răsadurile plantate, legumicultorii se gândesc din ce în ce mai serios să le întoarcă, pentru că producțiile vor fi mult sub așteptări și nu vor putea acoperi pierderile, a declarat fermierul în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Avem probleme, trecem printr-o perioadă foarte grea. Cred că este cea mai grea perioadă pe care o traversez de când mă ocup de legumicultură. Suntem într-o situație în care vrem să defrișăm culturile înființate. Reprezint toată zona Grădinari, Strejești, Pleșoiu, un bazin legumicol cu tradiție, și suntem puși în situația să analizăm foarte bine desființarea culturilor de vară pentru producția de toamnă, pentru că nu mai prezintă interes economic. Pierderile se ridică la câteva zeci de mii de lei. (…) Dacă aș analiza la rece, ar fi foarte simplu să iau decizia să defrișez cultura, dar dincolo de bani, este munca depusă și sufletul depus, care mă mai țin să nu iau această decizie”, a precizat Mihai Chesnoiu.

De culturi asigurate nici nu poate fi vorba, spun fermierii din domeniu. Potrivit lor, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt mult peste posibilități, iar firmele de asigurări nu se îndreaptă deloc spre cei care cultivă legume în câmp.

”Este destul de complicat să asigurăm culturile. Este vorba de drenarea terenului, anumite lucrări pe care le cere asiguratorul, cadastrarea terenului. Nu cunosc pe nimeni care să aibă culturile legumicole din câmp asigurate, nici măcar fermele mari”, a mai spus Mihai Chesnoiu.