22 aprilie 2021 - 03:11

DEZASTRU NATIONAL! Culturile de cereale din vestul tarii, distruse

Lipsa rezervei de apă din sol, dar și precipitațiile foarte scăzute, fac ca și fermierii din zona Nădlac-Pecica să fie extrem de îngrijorați, motiv pentru care trag un serios semnal de alarmă în legatură cu soarta culturilor de toamnă, în special la grâu, orz şi rapiţă.

Într-o declarație pentru Jurnalul Arădean şi Aradon.ro, preşedintele Asociaţiei “Ţăranul Nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a spus că plantele au îmbătrânit fără să se dezvolte suficient.

“Credem că vom avea o producţie mai mică decât anul trecut, când era oricum la jumătate decât într-un an cu precipitaţii normale. Lipsa acestora a dus şi la proliferarea unor dăunători, cea mai afectată e floarea-soarelui”, a spus Porubsky.

Situația este cu atât mai disperată cu cât seceta se resimte pe suprafețe considerabile care însumează 50.000 de hectare cultivate, între Nădlac şi Arad.

De aceeași părere sunt și specialiștii Direcţiei Agricole județene, Ioan Martin, directorul instituției,  afirmând că seceta pedologică era previzibilă atâta vreme cât precipitațiile au fost înca de la începutul acestui an sub limita normală.

”Nu stăm atât de rău ca alte zone ale ţării, dar e clar că ne îndreptăm spre rău, dacă în următoarele două săptămâni nu avem precipitaţii. La acest moment, rezerva de apă se încadrează la limite scăzute. Estimări privind pierderile cauzate de secetă e greu să facem la această dată, dar este evident că în anumite zone din judeţ vor fi mai mari”, a declarat Ioan Martin.

Autor: Elena Picu