DEZASTRU la recolta de porumb din 2022! Cum arată cifrele oficiale

Producția de porumb la nivelul Uniunii Europene în anul 2022 se prezintă extrem de slab față de anii trecuți, arată cifrele oficiale. Într-un raport al Comisiei Europene, prezentat de directorul general adjunct, Michael Scannel, se regăsesc ultimele date ale oficialilor europeni legate de producțiile de anul acesta.

Europarlamentarul Daniel Buda a transmis câteva dintre punctele prezentate de reprezentantul Comisiei Europene, referitor la previziunile diferitelor recolte și cum ne vor afecta acestea:

  • În general avem proiecții de reducere cu 4% față de o medie pe 5 ani și asta ne dezamăgește pentru că asta înseamnă rezultate scăzute. Sunt însă și diferențe foarte importante, de la sector la sector, trebuie făcută o deosebire clară între recoltele de iarnă și vară.
  • La grâu, recolta de vară a reușit să nu se resimtă de pe urma acestei secete, ba chiar a crescut puțin recolta, deci așteptările noastre în general sunt că producția va crește cu 0.5% în media de 5 ani.
  • Secara a evitat impactul cel mai negativ, dar probabil că vom avea 3.7% scădere în recolta globală.
  • Acum, zonele care ne îngrijorează mai mult, mai ales recoltele de iarnă de exemplu: cea mai mare îngrijorare o manifestăm la porumb unde producția probabil va scădea cu 13.7% în media de 5 ani, ceea ce este îngrijorător și va avea implicații majore în sectorul agroalimentar, nu doar pentru cereale ci și pentru zootehnie.
  • În cazul semințelor oleaginoase situația este amestecată. În general producția va crește, probabil cu 5.4% în media de 5 ani dar sunt diferențe majore în cadrul acestui sector. Avem de exemplu rapița care a fost recoltată înaintea secetei și probabil că va crește producția undeva la 9%.
  • Vorbim apoi de semințe de floarea soarelui, care vor scădea cu aproximativ 3%. Explicația acestei scăderi nu foarte importante în contextul dat e ca nu ne-am așteptat la o recoltă foarte mare de floarea-soarelui pentru că a crescut foarte mult suprafața cultivată, deci noi vedem acum o reducere substanțială a recoltelor, rezultatelor. Deci au fost mai multe hectare cultivate, dar a scăzut foarte mult recolta.
  • Trebuie să ne gândim și la alte sectoare care au fost și ele victime: zahăr, vin, ulei de măsline, orez, legume etc. E dificil de generalizat, dar pentru zahăr ne așteptăm să vedem o reducere a recoltei. Avem apoi o creștere a producției de vin în Franța, avem scăderi în Spania și Italia, însă oricum echilibrarea va fi o creștere a calității. În Spania ne așteptăm o scădere a producției uleiului de măsline de 30% dar asta trebuie văzut în contextul unor prețuri ridicate. La fructe situația este foarte diferită între statele membre și între sectoare. Orezul, a fost de asemenea expus și în Spania și în Italia la condițiile unei secete foarte extinse.
  • Sectorul creșterii de animale, se va confrunta cu faptul că reducerea masivă a producției la porumb va afecta prețul la nutrețuri și de asemenea și pajiștile au fost afectate și trebuie să avem mare grijă acum să vedem cum va evolua situația pentru că până la urma fermierii pe această bază vor decide dacă își reduc sau nu șeptelul.
  • Producția grâului la nivel global va fi anul acesta cam la nivelul anului trecut. În cursul verii am avut această veste îmbucurătoare a deschiderii livrărilor importurilor de la Marea Neagră.
  • Ultimele cifre la prețul pentru consumatori arată o creștere de 30,2% în iulie față de iulie anul trecut. După o decadă de prețuri foarte stabile, acest lucru afectează mai ales populația cu venituri scăzute.

Sursa: danielbuda.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole