DESI SUNTEM PE LOCUL 2 LA SUPRAFATA CULTIVATA CU MERI, IMPORTAM DIN POLONIA MERE DE 21,5 MIL. EURO

Cu o producţie de mere de circa 450.000 de tone în 2016, Româ­nia a ocupat anul trecut locul 7 în topul celor mai mari produ­cători de mere din UE, după Polonia, Italia, Franţa, Germa­nia, Spania şi Un­garia, potrivit date­lor Eurostat.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu mere, de circa 55.000 de hectare, România a ocupat locul doi în UE după Polonia, liderul producţiei şi al suprafeţei cultivate cu meri, ceea ce arată că Italia, Franţa, Germania, Spania şi Ungaria au reuşit să aibă producţii mai mari decât România, deşi au cultivat suprafeţe mai mici.

„În statistică aceasta figurează şi multe plan­taţii vechi care nu mai produc sau produc foar­te puţin. Viteza de întinerire a planta­ţi­ilor este foare scăzută în România. Cred că din to­ta­lul suprafeţei cultivate, 70% din plantaţii sunt vechi, care clar că au producţii slabe, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Une­le au rămas neîngrijite, dar ele figurează ca plan­taţii“, a declarat pentru ZF Viorel Cigă­rean, proprietarul fabricii de sucuri Par­men, ca­re deţine o livadă de pomi fructiferi de 4,5 hec­tare în Văleni Dâmboviţa, judeţul Dâmboviţa.

Sursa: Jurnal Giurgiuvean
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult