Desertul preferat al Elenei Ceauşescu

După ani în care angajaţilor soţilor Ceauşescu le-a fost interzis să vorbească despre ce făceau ei la locul de muncă, ies la iveală detalii inedite.
Membrii personalului soţilor Ceauşescu munceau după reguli foarte stricte. Erau selectaţi, instruiţi şi urmăriţi de Securitate.

Fosta menajeră a lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, Suzana Andreias, a făcut câteva dezvăluiri din viaţa acestora.

Suzana Andreiaş spune că existau zile de sâmbătă când bucătarul avea liber şi rămânea ea să le gătească Ceauşeştilor. Ea tăia un pui din care prepara două feluri, o ciorbă şi un grătar, din piept şi pulpe. Cele două feluri se aflau printre preferatele lor.

Printre preferinţele fostului conducător se mai numărau pulpele de pui umplute, piftia de crap, ştiuca umplută cu carne de crap sau şalău şi papricaşul de pui.

La capitolul dulciuri, Nicolae prefera pudinca din clătite şi spanac, dar şi dulciurile făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele. Pe cele din urmă Suzana a fost cea care le-a recomandat la masă ca fiind „specialitatea casei”. Au devenit rapid printre preferate şi se găteau aproape zilnic.

Dulcele preferat al Elenei Ceauşescu era coliva, reţetă pe care Suzana Andreiaş a învăţat-o de la aceasta. Amândouă stăteau şi adunau arpacaşul bun de pe masă, cot la cot.

„După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt”, o învăţa Elena Ceauşescu pe fosta ei menajeră.

„Mi-a spus apoi cum să toc nuca… Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, spune Suzana Andreiaş.

Cofeturile pentru ornat le lua din străinătate. Translatoarea de limba engleză le cumpăra, dar nu îi mai spunea şi la ce anume să le folosească. Le găsea ea de trebuinţă.

Citește și

Comentariile sunt închise