Descoperire unică la Buzău! Planta minune și vindecătoare!

„Trebuie să recunosc că sunt mai mult decât încântat de planta minune, folosită de mii de ani în medicina chineză și care de un secol este recunoscută și de cultura Occidentală”! O spune cunoscutul cercetător Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale de la Buzău.

 
Într-o postare pe Facebook, cercetătorul aduce în atenția românilor o plantă minune care deși crește în România nu i se cunosc efectele terapeutice. Este vorba despre Floarea Balon, sau după denumirea științifică, Platycodon grandiflorus. Cercetătorii buzoieni susțin că această plantă a fost descrisă pentru prima dată în China, urmând ca în anii 1760-1835 cercetările din medicina japoneză să acorde o atenție deosebită acestei specii.
 
”Prezența plantei în flora României datează de foarte mult timp, însă descrierea botanică a acesteia a fost realizată cu un accent deosebit pe detalii de către acad. Traian Săvulescu, abia în anul 1964”, spun cercetătorii buzoieni.
 
În prezent, Floarea Balon (planta minune) este foarte consumată în Coreea, Japonia și China. ”Producția anuală de rădăcini în China este de 1.000 tone din care jumătate se exportă. Japonia are un consum anual de 150.000 kg”, spun cercetătorii.
 
Planta minune este studiată atent și la Buzău.
 
”BRGV Buzău deține în colecția sa de germoplasmă numeroase genotipuri ale acestei specii însă 3 dintre acestea s-au remarcat prin expresivitate fenotipică distinctă. Primul genotip prezintă florile de culoare mov, un alt genotip prezinta flori de culoare roz, iar al treilea prezintă flori de culoare albă. (…)Printre cele mai semnificative efecte terapeutice ale Platycodon grandiflorus sau Florii Balon, cum este cunoscută în denumire populară, se numără: proprietăți antiinflamatorii, efecte expectorante, îmbunătățirea sănătății pulmonare, susținerea sistemului imunitar, efecte antioxidante, ameliorarea simptomelor digestive”, mai spun reprezentanții Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.
 
Lăstarii tineri se consuma sub formă de salata, iar rădăcina se murează sau se adaugă în diferite băuturi – sucuri naturale, smoothie, shake-uri.  Este bogată în amidon, proteine, vitamine (B1, B2), caroten.
 
Încă din sec. XX au fost demarate o serie de cercetări asupra conținutului biochimic deosebit al acesteia. Studiile de farmacologie modernă au demonstrat că principalii compuși biologici prezenți sunt flavonoidele, acizii fenolici, saponine triterpenoide, poliacetilene și steroli. Cercetările au demonstrat că acești compuși biologici au efecte antitusive, anti tumorale, antioxidante, antiinflamatorii, hipoglicemice, anti-obezitate, protector hepatice si imunomodulatoare. Poate fi utilizat în nutraceutica pentru obținerea de inhibitori de absorbție a tutunului și a alcoolului în organismul uman. Potrivit studiilor în domeniu, substanța activă cu proprietăți deosebite este Platycodin D (PD) ce are rolul de a induce apoptoza celulelor canceroase.
 
Pe lângă toate aceste proprietăți, Floarea balon prezintă o importanță ornamentală specială, nu doar datorita portului său, ci culorii florilor sale și caracteristicilor deosebite a acestora de a semăna cu un balon înainte de deschiderea totală a florii, de unde și denumirea de Floarea balon. Perioada de înflorire durează din luna iunie până la sfârșitul perioadei de vegetație (venirea înghețului), cu mențiunea că se recomandă toaletarea plantei pentru stimularea ramificării.
 
 
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole