Deputatul Stelian Dolha crede că ridicarea subvențiilor pentru bovine și stimularea fermierilor au venit prea târziu pentru români

8

vaci_fermierPeste două luni producătorii de lapte din România se vor confrunta cu un cutremur anunțat, dar pentru care, cei mai mulți dintre ei n-au avut cum să se pregătească.

Eliminarea cotelor de lapte, după trei decenii în care a reglat producția de profil în Uniunea Europeană le provoacă insomnii fermierilor de-a lungul și de-a latul Europei, însă pe cei români îi scufundă de-a dreptul dreptul în deznădejde, a atenționat deputatul  bistrițean Stelian Dolha.

„Vulnerabilitatea fermierilor din România este dată nu atât de cantitatea pe care au dreptul să o livreze, pentru că, oricum au trimis și până acum procesatorilor cam jumătate din cât le permitea sistemul cotelor. Problema este că, acum, s-ar putea să rămână acasă cu tot laptele nevândut. Marii fermieri din UE, cei cu supraproducție, se uită cu ochi galeși către piața românească și și-au făcut deja planurile de extindere. Embargoul UE asupra Rusiei și imposibilitatea de a mai intra pe această mare mare piață pe termen încă necunoscut a adăugat o presiune suplimentară și a făcut din România o zonă și mai atractivă pentru desfacerea excedentelor Uniunii.Toate acestea limitează și mai mult posibilitatea fermierilor mici și mijlocii, dar și a celor mari de mai fi actori pe această piață. În jocul acesta cu prețuri mici și cantități mari fermierii români par deja condamnați”, a subliniat Dolha.

Acesta crede că  Ministerul Agriculturii a intervenit prea târziu pentru a-i ajuta pe fermieri.” Că a ridicat subvenția pe cap de bovină anul acesta și a aplicat o cotă stimulativă pentru cei care vor să își crească efectivele și producția de lapte. E ceva, dar e doar o picătură într-un ocean. Și mai ales e în ceasul al 12-lea.

Își va producele efectele când bulgărele se va fi transformat deja în avalanșă. La fel cum se va întâmpla și cu mirajul scăderii TVA la lapte din 2016. Adică mult prea târziu.

Despre furaje și diferența de cost a hranei pentru animalele de la noi față de cele din alte state europene n-a vorbit mai nimic și mai ales nu a făcut nimic ministrul de resort. Că una e să iei subvenție de 150 de euro la hectar pentru furaje, cum e cazul fermierului român și cu totul altceva e o subvenție de 330 euro/ hectar pentru fermierul german ca să nu mai vorbim de cel olandez care încasează 800 de euro/ hectar. Chiar de la pornire fermierul român e pierdut”.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise