Deputatul Șoptică vrea bani pentru fermierii care nu mai pot produce lapte neconform

10

vaci21martie

Deputatul Costel Şoptică, secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a declarat că se va implica în întocmirea bugetului anului 2014 și că va milita pentru ca fermele cu mai multe vaci să se poată dota cu echipamentele necesare asigurării igienei laptelui, iar micii proprietari de animale să beneficieze de sprijinul statului pentru pierderile suferite din interdicţia de a vinde laptele neconform pe piaţă.

„Când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, s-a angajat să respecte legile valabile pentru toate statele membre. Pentru agricultorii români, aderarea la UE a venit cu bani, dar şi cu obligaţii. Pentru crescătorii de animale, de bovine, marea responsabilitate a fost cea referitoare la igiena laptelui. Din 2004, când au fost încheiate negocierile de aderare, se ştia că producătorii de lapte trebuie să se alinieze la normele de igienă până la sfârşitul anului 2009. Investiţiile în echipamente care să permită respectarea acestor condiţii s-au dovedit prea mari pentru ţăranii români, care deţin majoritatea covârşitoare a vacilor de lapte. De-a lungul timpului, s-au obţinut trei derogări de la termenul la care agricultorii trebuie să se conformeze normelor de igienă. Ultima expiră la finele lui 2013”, a precizat parlamentarul într-un comunicat de presă.

Conform spuselor lui Șoptică, cei care nu respectă normele europene de igienă, nu vor mai putea vinde laptele pe piaţă, ceea ce va avea impact asupra veniturilor agricultorilor.

„Multe familii de ţărani au ca sursă de venit tocmai banii proveniţi din vânzarea laptelui, iar lipsa investiţiilor în echipamente de igienă – instalaţii de muls şi tancuri de răcire – îi scot de pe piaţă”, a adăugat deputatul botoșănean.

În opinia sa, crescătorii ar trebui departajaţi în funcţie de numărul de animale pe care le deţin. Cei care pot produce pentru piaţă, cu mai multe vaci, „de exemplu mai mult de 10 animale”, spune Șoptică, ar trebui ajutaţi să facă investiţiile în echipamentele de igienă, iar cei cu mai puţine animale să fie ajutaţi de către stat, astfel încât să le fie compensate pierderile din interdicţia de a vinde lapte în surplus pe piaţă.

„Tot mai mulţi responsabili din domeniul agriculturii au început să avanseze ideea de a departaja sistemul de sprijin în funcţie de capacitatea fermelor de a produce pentru piaţă sau pentru autoconsum. Noile Politici Agricole Comune, aplicabile din 2014, lasă o mare libertate de mişcare statelor membre să-şi împartă banii pentru susţinerea agriculturii aşa cum consideră că este mai bine”, a mai spus deputatul agrarian Costel Şoptică. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise