Depunerea cererilor pentru subvenții pentru bovine, după decizia CE

9

 

francu

Cererile pentru plăţile naţionale directe complementare (CNDP) pentru specia bovine pe 2013 vor fi depuse după ce Comisia Europeană (CE) va răspunde solicitării Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) care vrea că cererile să fie vizate de asociaţiile funcţionale şi cu reprezentativitate naţională, pentru a elimina astfel de la plata primei exploataţiile care nu mai au nici un animal, ne-a declarat Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.

Potrivit afirmațiilor lui Frânc, această problemă a fost discutată cu delegaţia Comisiei Europene la finalul lunii iunie a.c., când comisarul Dacian Ciolos a fost în România, iar răspunsul CE la solicitarea FCBR este aşteptat până la finalul acestei săptămâni (13 iulie 2013), urmând ca mai apoi să fie aprobat ordinul care reglementează acordarea CNDP, iar crescătorii de bovine să poată depune cererile de sprijin, cel mai probabil după data de 15-20 iulie 2013.“Aşteptăm un răspuns de la Bruxelles privind modul în care va fi certificata calitatea de crescător şi modul de atribuire a sprijinului. Suntem într-o situaţie în care deja suntem ridicoli. Dacă depunem pe vechea formă, vom avea în plata în jur de 1,6 milioane de vaci, în condiţiile în care în România mai sunt 800 de mii de vaci. Trebuie să găsim o formulă ca să reuşim să îi eliminăm pe cei care nu mai au nici o vacă în curte. Cel care are o vacă va primi sprijinul, chiar dacă a avut solicitare pentru zece vaci, dar cel care nu mai are nici o vacă, conform reglementărilor europene, avea obligaţia să îşi declare închisă exploataţia, iar închiderea exploataţiei duce inclusiv la pierderea primei. Ordinul de acordare a sprijinului este făcut, aşteptam doar acordul Comisiei, ca să nu ne mai trezim că acum doi ani, să ne întoarcă înapoi la jumătatea depunerii. În momentul în care vom avea aprobarea, se va face o solicitare de documente din partea asociaţiilor, iar pe baza acestor documente, asociaţiile care îndeplinesc criteriile şi demonstrează că pot să certifice calitatea de crescător vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a explicat preşedintele FCBR.

“Din discuţiile de până acum cu ministrul Agriculturii a reieşit ca sprijinul pentru anul acesta va fi semnificativ mai mult şi că ne apropiem de 196 milioane de euro. Cu cât vom reuşi să eliminăm de la plata mai multe exploataţii care nu mai au animale, cu atât sprijinul pentru cei care mai au animale va fi mai mare. Până la urmă, noi trebuie să ne zbatem să îi scoatem pe aceşti impostori din plata”, a adăugat Claudiu Frânc. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise