DEMERSURI PENTRU DOBÂNDIREA INDICAȚIEI GEOGRAFICE PROTEJATE
Asociația Ro-Pescador a început demersurile pentru a dobândi protecția la nivel european Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru produsul tradițional salată cu icre de știucă și speră ca până în luna ianuarie a anului viitor să primească din partea Comisiei Europene certificatul IGP și pentru Scrumbia de Dunăre afumată.
AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017
Scrumbia de Dunăre afumată se află începând din această lună în etapa de opoziție la nivel european, procedură care va dura șase luni, conform regulamentelor CE.
‘Credem că cel târziu în luna ianuarie a anului viitor vom avea certificare IGP pentru acest produs și sperăm ca toate comunitățile din Deltă să fie mândre pentru acest succes!”, a mai spus Cazacioc.
Asociația Ro-Pescador deține nouă produse atestate tradițional în județul Tulcea de către Ministerul Agriculturii — salate de icre din diferite specii, salate din pește marinat, sardeluțe, batog și pastramă din pește, iar într-un eventual clasament ar fi urmată de o societate comercială care a atestat anul acesta șase noi produse tradiționale.
AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
Directoarea Direcției Județene pentru Agricultură, Maria Mahu, a precizat că cele șase produse tradiționale atestate anul acesta de Ministerul Agriculturii la solicitarea unei societăți comerciale sunt zacusca, tocana de legume, gemul de prune, dulceața de cireșe, dulceața de vișine și un tip de cozonac.
România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de Origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, cu IGP obținut tot anul trecut.
Conducerea Ministerului Agriculturii a anunțat în urmă cu două luni că are în pregătire documentațiile pentru ca alte 14 produse tradiționale să obțină protecție europeană.
Certificatul IGP atestă faptul că produsul este originar dintr-o anumită regiune și posedă o calitate specifică atribuită originii geografice, condițiile de recunoaștere a produselor IGP permițând ca materiile prime folosite să provină din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de producție să aibă loc în afara ariei geografice de origine.
Reprezentanții Asociației Ro-Pescador s-au întâlnit joi cu jurnaliști din statele europene cărora le-au prezentat atât produsele tradiționale care ar putea primi certificat IGP, cât și modul de realizare a acestora, potrivit AGERPRES.