Delegația DG AGRI, în vizită la Ministerul Agriculturii

sedinta_madr_herciuÎn 6 octombrie 2015, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost prezentă o delegație a Comisiei Europene, condusă de domnul Jerzy PLEWA, director general al DG AGRI (Directorate-General for Agriculture and Rural Development).

Astfel, secretarul de stat din cadrul MADR George Octavian TURTOI și conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (AM PNDR) și a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au participat la un seminar cu tema ”Utilizarea experienţei anterioare pentru ȋmbunătăţirea managementului  Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020”.  În cadrul acestuia a avut loc un schimb liber de opinii în ce priveşte sistemul de implementare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală în România.

În deschiderea evenimentului, Mihai HERCIU, directorul general al AM PNDR, a precizat că este foarte important să avem Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene ca partener stabil pentru discuţii şi bună cooperare în implementarea eficientă a Programelor de Dezvoltare Rurală.

La rândul său, George Octavian TURTOI a punctat demersurile făcute de către Ministerul Agriculturii pentru reducerea ratei de eroare şi pentru simplificarea noului PNDR, cu accent pe eliminarea condiţiilor artificiale şi transparentizarea accesării fondurilor europene, inclusiv prin crearea unei baze de date cu preţuri de referinţă pentru beneficiarii PNDR .

În cadrul seminarului, au fost prezentate de către Eugen POPESCU, director general  al AFIR, lecțiile învățate din perioada 2007-2013 privind implementarea PNDR și aspecte tehnice privind reducerea ratei de eroare în gestionarea fondurilor europene. De asemenea, au fost evidențiate elementele de noutate în PNDR 2014-2020, cu accent pe modificările apărute față de programarea anterioară (PNDR 2007-2013).

În intervenţia sa, Jerzy PLEWA, director general al DG AGRI, a subliniat importanţa stabilirii unor reguli foarte clare, simple în sprijinul beneficiarilor, cu o selecţie transparentă a proiectelor. De asemenea, oficialul european a menţionat că banii europeni trebuie cheltuiţi în concordanţă cu nevoile României, astfel încât să existe o orientare către performanţă.

În cursul zilei de 6 octombrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a avut o întâlnire bilaterală cu dl Jerzy PLEWA, director general DG AGRI.

Între subiectele discutate s-au aflat argumentele privind schemele de plăţi directe aplicate de Romȃnia şi motivarea necesitatii acestora, in special importanţa schemelor de sprijin cuplat pentru menţinerea producţiei în aceste sectoare, precum si acordarea platii redistributive. În acest sens, răspunsuri detaliate vor fi transmise Comisiei Europene, cu accent pe specificitatea fiecărui sector şi argumentele de ordin naţional care stau la baza implementării plăţilor directe. Au mai fost atinse subiecte precum revizuirea Strategiei investițiilor în sectorul irigațiilor PNDR ori cresterea la 100% a intensităţii maxime pentru proiectele finantate prin masura 6.4 din PNDR, ȋn cazul micro-ȋntreprinderilor şi ȋntreprinderilor mici care desfăşoară activităţi non-agricole ȋn mediul rural. De asemenea, ministrul Daniel Constantin a solicitat sprijin Directorului General al DG Agri pentru activarea schemei de ajutor de stat care presupune compensarea pierderilor de venit din cauza secetei şi posibilitatea de a acorda o plata în avans pentru fermierii afectaţi.

De asemenea, la sediul MADR a avut loc și o masă rotundă cu reprezentanții sectorului agricol privind „Provocările noii politici agricole comune pentru fermierii din România”. Cu această ocazie, au fost abordate subiecte precum plățile directe – identificarea fără echivoc a parcelelor și complexitatea schemei de înverzire. De asemenea, s-a discutat despre gestionarea crizelor pe piața cerealelor, a laptelui și a cărnii (situația specială din zona Mării Negre, presiunile asupra prețului cerealelor). În cadrul discuțiilor au fost prezentate probleme și soluții pentru creșterea competitivității în sectoarele zootehnie, agricultură ecologică și industrie alimentară, inclusiv prin PNDR. Alte subiecte au vizat identificarea de noi piețe precum și schimbările climatice – seceta și implicațiile asupra sectorului agricol.

 

Citește și

Comentariile sunt închise