Declaratii EXCLUSIVE! Ce va face fermierul care a pierdut 7000 de porci din cauza PPA?

animale. porci

Fermierul din Buzău care a pierdut întreaga afacere din cauza pestei porcine a anunțat, în EXCLUSIVITATE  pentru AGRO TV, că nu va renunța la creșterea suinelor, însă așteaptă despăgubiri de la stat. 

În urmă cu două zile, Direcția Sanitar Veterinară Buzău a confirmat primul focar de pestă porcină dintr-o exploatație comercială. Așa cum AGRO TV a anunțat încă de sâmbătă, era vorba despre o fermă din localitatea buzoiană Glodeanu Siliștea unde toate cele peste 7000 de animale urmau să fie eutanasiate, ca urmare a unei decizii luate de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor. 

Cum însă totul s-a întâmplat chiar înaintea Paștelui, procedurile au fost amânate pentru mâine. ”În aceste zile au fost omorâte doar animalele cu semne de boală. Procedura de eutanasiere a tuturor porcilor din fermă va începe mâine. Nu există posibilitatea salvării niciunui animal”, a precizat Adrian Bălban, proprietarul fermei.

Nici ancheta epidemiologică nu a avansat. Deocamdată nu se știe de unde a fost adus virusul în fermă. ”Anchea epidemiologică este în desfășurare și poate dura și câteva săptămâni. Sursa virală încă nu a fost descoperită. Acum se lucrează la groapa în care vor fi îngropați porcii, dar acțiunea se desfășoară ceva mai lent având în vedere contextul epidemiologic legat de COVID-19”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor. 

În total, pierderea provocată de pesta porcină a fost estimată de proprietarul fermei la 2 milioane de euro. Chiar și așa fermierul nu se gândește să renunțe la creșterea porcilor. 

”Nu voi renunța. Anul viitor voi repopula ferma”, a anunțat în EXLCUSIVITATE pentru AGRO TV, Adrian Bălăban.

Pentru asta însă se așteaptă să primească și despăgubiri de la stat, acordate în astfel de situații. ”Nu știm exact care va fi suma. Știu că e formulă de calcul în funcție și de prețul animalelor la momentul respectiv, însă cu banii primiți măcar să ne repopulăm ferma”, a mai adugat Adrian Bălăban. 

În 2018, când au început să fie acordate despăgubirile pentru primele dosare depuse de fermierii afectați de pesta porcină, porcii erau evaluați la un preț cuprins între 8 și 12 lei pe kilogram, iar plata despăgubirilor pentru animalele pierdute din cauza virusului se făcea în termen de 90 de zile de la uciderea lor.

Potrivit ultimei actualizări făcute de ANSVSA, privind evoluția pestei porcine, pe 3 aprilie, pe teritoriul României erau active 443 de focare de PPA, în 203 localități din 27 de județe. În alte 11 județe erau înregistrate cazuri de PPA doar la mistreți. Tot până la acel moment, în țara noastră fuseseră stinse 2.642 de focare. De la prima semnalare a prezenței virusului în România, respectiv 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 652.274 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.423 de cazuri la mistreți.

Până pe 3 aprilie 2020, au fost despăgubiți 15.038 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 425.357.850 de lei.

Autor: Marilena Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *