DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE SAU BONUL FISCAL PENTRU PORCUL DIN PORTBAGAJ

Prahovenii care cumpără carne de porc provenită de la animalul sacrificat în gospodărie de rude sau de prietenii “de la țară” și vor să transporte cu autoturismul carnea tranșată riscă să le fie confiscată, dacă nu dețin asupra lor o declarație pe propria răspundere, în care să se precizeze că au în autovehicul carne și produse din carne provenite dintr-o localitate neafectată de pesta porcină. In cazul în care se transportă carne și produse din carne achiziționate de la magazinele alimentare, șoferul sau cumpărătorul trebuie să ateste prin bonul fiscal de unde au fost cumpărate acestea, pentru a nu risca să le fie confiscate.

Deși în județul Prahova nu a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină africană până în momentul actual, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au venit cu precizări referitoare la modul în care trebuie să fie transportată carnea de porc de la rude ori de la prieteni sau achiziționată de la magazinele de profil. Ținând cont de situația focarelor de pestă porcină africană confirmate în 18 județe din țară, prahovenii trebuie să aibă grijă atunci când au în bagaje sau în portbagajele autoturismelor carne de porc.

Conform DSVSA Prahova, carnea de porc sau produsele din carne de porc pot fi transportate doar dacă provin din judeţele în care nu au fost confirmate focare de PPA. Chiar și în aceste cazuri, trebuie să se țină cont de documentele obligatorii pe care trebuie să le aibă asupra lor cumpărătorii sau șoferii autoturismelor cu care se efectuează transportul. Astfel, pentru carnea cumpărată pentru consum propriu de la unităţi înregistrate sanitar veterinar cumpărătorul sau conducătorul auto trebuie să deţină obligatoriu bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare, iar pentru carnea procurată din gospodăria populaţiei, pentru consum propriu, din judeţul Prahova sau localităţi din alte judeţe în care nu a fost confirmată pesta porcină africană, cumpărătorul/conducătorul auto depistat cu carne de porc trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova vor efectua controale în trafic pe drumurile naţionale şi judeţene permanent, pe perioada Sărbătorilor de Iarnă, şi vor verifica în mod aleatoriu mijloacele de transport si autoturisme proprietate personală privind respectarea măsurilor menţionate.
Suinele vii depistate în mijloace de transport fără documentele menţionate mai sus, de către echipele de control formate din reprezentanţii IPJ Prahova şi ai Jandarmeriei Prahova, vor fi ucise şi incinerate, de către reprezentanţii DSVSA Prahova.