Decembrie, luna „cadourilor”pentru fermieri. Vezi ce plăți vor fi efectuate până la finalul lunii!

23

baninrDecembrie este luna cadourilor pentru fermieri, iar Ministerul Agriculturii va vira în conturile celor care au depus cereri de subvenţii sumele cuvenite.

Printre agricultorii care vor primi bani se numără:

  1. Apicultorii afectaţi de calamităţi
  2. Producătorii ecologici

De asemenea, în decembrie, APIA va finaliza plata pe suprafaţă.

În această lună, producătorii ecologici care nu au depus cererile pentru plata ajutorului de minimis compensatoriu pentru exploataţiile înregistrate în sistem ecologic vor putea cere bani, deoarece Ministerul Agriculturii are în vedere deschiderea unei noi sesiuni, dat fiind faptul că până în noiembrie au fost depuse cu 2.000 de cereri mai puţine decât se estimase iniţial.

Bugetul total pentru această schemă este de peste 10 milioane de lei.

Apicultorii vor primi şi ei, începând din 2 decembrie, ajutoarele de minimis  care trebuie să acopere o parte din pierderile suferite în această vară din cauza vremii nefavorabile. Suma totală alocată este de peste 4 milioane de lei. Banii vor fi împărțiți astfel:

  • 4 lei/familie de albine pentru o stupină de până la 75 de familii;
  • 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii.

Pentru a putea beneficia de ajutoare, apicultorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • Să aibă familiile înscrise la Registrul Agricol
  • Să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București
  • În cazul achiziționării de suplimente nutritive și biostimulatori, acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de uz veterinar.

De bani se vor bucura fermierii care au depus cereri până în 31 octombrie.

Bani vor primi și fermierii ale căror culturi au fost calamitate și au depus cereri la primării până în 7 noiembrie. Sumele vor fi virate într-o singură tranșă până la data de  31 decembrie 2014.

Se încearcă astfel, minimizarea efectelor devastatoare ale ploilor și intemperiilor care au afectat peste 100.000 de hectare de teren, din luna ianuarie până în noiembrie.

Sumele acordate ca ajutoare de minimis depășesc, în total, 55 milioane de lei și provin din bugetul de stat:

Până la finalul lunii, APIA va finaliza ultimele tranșe din plățile pe suprafață. Astfel, suma alocată pe hectar este de 156,89 euro. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr s-a decis plata unor ajutoare suplimentare de 379, 17 euro/ha, cei de orez vor primi un ajutor suplimentar maxim de 300 de euro/ha.

Tot în decembrie se vor efectua plăți pentru achiziția de berbecuți de reproducție și de juninci din rase specializate pentru ameliorarea valorii genetice a șeptelului  de animale din România. Valoarea sprijinului financiar este de maximum 2.500 de lei/cap de berbec și maximum 5.000 de lei/cap de junincă specializată, potrivit actului legislativ în vigoare.

Potrivit prevederilor, toate plățile se vor efectua până la finalul acestui an, potrivit Jurnalului de agricultura, de la AGRO TV.

Citește și

Cmentariile sunt închise