În această perioadă în care toți românii se aprovizionează pentru masa de Paște, e important să știm de unde putem cumpăra alimente sigure, verificate sanitar veterinar. În acest sens, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a făcut câteva precizări pentru AGRO TV, cu privire la locurile sigure din care putem cumpăra mielul de Paște.
”Fermierii la nivel național pot să își sacrifice mieii în centre de sacrificare cu funcționare temporară care se pot amenaja pe perioada premergătoare sărbătorilor pascale, unități care sunt sub control sanitar veterinar. Aceste centre pot fi organizate de primării, de asociațiile de profil sau fermierii individuali. Toate aceste carcase sunt destinate către vânzare și achiziționare din centrul respectiv.
Următorul palier sunt unitățile autorizate, fie că vorbim de abatoare de capacitate mică sau unitățile de abatorizare de capacitate mare, care achiziționează animale de la fermieri, le sacrifică, și le pun pe rețelele consacrate de comercializare, fie că vorbim de magazinele specializate sau hypermarketuri.
În această perioadă, o persoană poate să-și achiziționeze mielul supravegheat sanitar veterinar din centrele, respectiv punctele de sacrificare care funcționează temporar direct de la producător, după care din unitățile autorizate și înregistrate sanitar veterinar, respectiv magazine, raioane, piețe agroalimentare unde sunt amenajate astfel de facilități pentru comercializarea carcaselor de ovine”, a precizat Ioan Oleleu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, cei care nu respectă regulile impuse de autorități în privința sacrificării și comercializării mieilor se pot alege atât cu amenzi, cât și cu dosare penale.
”Sancțiunile sunt foarte mari, de la confiscarea produselor, sancțiuni contravenționale și în anumite situații, în funcție de complexitate, de volume și de modul în care a fost produsă această faptă, se poate ajunge până la dosare penale, cercetări penale. De obicei aceste evenimente le întâlnim acolo unde anumite exploatații sunt sub restricții sanitar veterinare și nu au voie să comercializeze decât în anumite condiții foarte stricte”, a mai subliniat Ioan Oleleu.