De cine depinde soarta alimentară a omenirii

În timp ce alimentele reprezintă unul dintre produsele economice fundamentale, doar o mână de țări excelează în producția agricolă și alimentară. Majoritatea mărfurilor agricole necesită multă suprafață de teren, iar suprafața de teren arabil este ceva ce numai cele mai mari țări o au din abundență.

China, cel mai mare producător de cereale din lume

Nu este deloc surprinzător faptul că, China este unul dintre cei mai mari participanți pe piața de alimente din lume. China produce un sfert din cerealele lumii. În timp ce cea mai mare parte din pământul Chinei este prea muntoasă sau prea aridă pentru agricultură, solurile bogate din regiunile de est și de sud sunt extrem de productive.

China este unul dintre cei mai prolifici producători ai unei liste impresionante de alimente: orez, grâu, cartofi, salată verde, ceapă, varză, fasole verde, broccoli, vinete, spanac, morcovi, castraveți, roșii și dovleci, pere, struguri, mere, piersici, prune și pepeni verzi, lapte de oaie, pui, porc, miel, capră și pește, arahide, ouă, miere.

China are una dintre cele mai mari forțe de muncă din lume. Deși procentul de lucrători în producția de alimente pentru China a scăzut constant în ultimii câțiva ani, se estimează totuși că, din 2019, mai mult de 25% din ocuparea forței de muncă din țară a fost legată de agricultură.

India, cel mai mare producător de lapte din lume

Fiind a două țară cu cea mai mare populație din lume după China, India are resurse agricole masive. Este cel mai mare producător de lapte, leguminoase și iută din lume și se numără printre cei mai mari producători de orez, grâu, trestie de zahăr, fructe, legume și bumbac.

În ciuda acestor statistici, mulți experți se tem că populația indiană crește mai repede decât economia țării. În plus, pandemia de COVID-19 a împiedicat proiectul de combaterea a sărăciei să își continue evoluția. În prezent, se estimează că rata sărăciei din India a revenit la nivelul de sărăcie de dinainte de 2016. Pe măsură ce cetățenii țării se confruntă cu venituri mici, India rămâne cel mai mare exportator mondial de zahăr rafinat și orez albit. Diversitatea culturală din India se traduce de asemenea, într-o multitudine de produse agricole: trestie de zahăr, orez (inclusiv orez albit), grâu, lapte (lapte de bivoliță și lapte de vacă), cartofi, legume proaspete, fructe proaspete (în principal banane și mango), porumb, ceapă.

SUA, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume

Statele Unite ale Americii au unul dintre cele mai eficiente sisteme de producție alimentară. În ciuda faptului că are o forță de muncă semnificativ mai mică decât China, producția agricolă totală din America este aproape la fel de mare ca cea a Chinei. SUA au fost mult timp o superputere pe piețele alimentare și SUA sunt încă unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. În 2020, peste 13% din toate mărfurile produse în Statele Unite proveneau din California. Alți producători importanți provin din Iowa, Nebraska, Texas, Kansas, Minnesota și Illinois. Statele cu cea mai mică producție (Alaska, Rhode Island, New Hampshire, Massachusetts și Hawaii) au clime adverse sau zone geografice limitate.

Multe companii americane domină piața de export de alimente iar principalele destinații de export includ China, Canada, Mexic și Japonia. În 2021, industria agricolă americană a înregistrat niveluri anuale  mari de export, depășind 177 de miliarde de dolari.

Mărfurile cu cea mai mare producție din Statele Unite includ: porumb, boabe de soia, lapte ,grâu, zahăr (trestie de zahăr și băutură de zahăr), carne (pui, porc, vite), cartofi, roșii, fructe proaspete (în principal struguri, portocale și mere).

Brazilia este principalul producător mondial de soia

Economia braziliană s-a concentrat istoric pe agricultură, în special pe trestia de zahăr. Aproximativ 48 de milioane de kilometri pătrați din țară sunt folosiți pentru agricultură, adică 37% din suprafața totală a Braziliei. Procentul forței de muncă legat de agricultură a scăzut constant în ultimele trei decenii, în condițiile în care în 1991, 20% din populația Braziliei era angajată în sectorul agricol. În 2021, aproximativ 9% din populație lucra în agricultură.

Producția agricolă a Braziliei este, în mare măsură, alcătuită din: trestie de zahăr (de aproape șase ori mai mare decât cea de soia), boabe de soia, porumb, lapte de vacă, manioc, portocale, carne (pui, vită.)

Brazilia rămâne cel mai mare exportator mondial de boabe de soia, zahăr brut, bovine congelate și păsări de curte. În 2021, Brazilia a exportat peste 28 de miliarde de dolari de soia.  Brazilia primește majoritatea importurilor sale din Italia și Grecia.

În timp ce Rusia este cea mai mare țară din lume în ceea ce privește suprafața pământului – și găzduiește a noua populație ca mărime din lume, totuși nu este una dintre țările dominante producătoare de alimente. Acest lucru este cauzat parțial de clima aspră din nordul Rusiei: un mare procent din teritoriul țării nu este nici cultivabil, nici bun pentru pășuni. În plus, din punct de vedere istoric, fermele Rusiei au avut un randament relativ scăzut.

Producători agricoli de top

Cei mai mari producători agricoli din lume sunt: China, India, Statele Unite și Brazilia. Statele Unite sunt cel mai mare exportator de alimente, reprezentând peste 10% din exporturile globale.

Tări care produc cele mai multe deșeuri alimentare

Din păcate, multe țări contribuie la risipa alimentară. În fiecare an, Statele Unite aruncă alimente în valoare estimată la 48 de miliarde de dolari. Regatul Unit risipește peste 6 milioane de tone de alimente în fiecare an, în timp ce China risipește 50 de milioane de tone de cereale anual. Se estimează că o treime din alimentele produse în lume sunt pierdute sau risipite.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole