De ce se scumpește pâinea? Ne explică ministrul agriculturii

Primele luni ale anului 2022 au venit cu scumpiri pe linie pentru produsele alimentare și nu numai. Datele publicat de Institutul Național de Statistică (INS) ne arată că toate produsele de bază au acum prețuri mai mari față de anul trecut, iar în topul majorărilor se află făina cu 21,4%, mălaiul cu 24,3%, pâinea cu 16,3%, iar recordul este deținut de cartofi, cu 36,5%.

Într-un interviu acordat publicației Hotnews, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, a explicat de ce a crescut atât de mult prețul produselor de panificație, în ciuda asigurărilor din partea autorităților că stocurile de cereale din rezervele statului sunt pline.

”Este foarte simplă explicația. Principala materie primă pentru pâine este grâul. Grâul se tranzacționează la bursele de cereale globale. În momentul când prețul la energie și gaze naturale a început să crească, s-a creat un efect de bulgăre de zăpadă care a afectat tot mai multe sectoare. Pentru a procesa grâul, ai nevoie de energie electrică. Apoi, pentru a realiza pâinea, ai nevoie de gaze naturale; prețul la gaze naturale s-a mărit în unele cazuri chiar și de 10 ori. Prețul combustibilului a crescut, iar ca pâinea să ajungă la consumator, are nevoie de transport.

Tot acest lanț nu ține doar de producția agricolă, ci de factori externi care, din păcate, impactează prețul final al produsului alimentar. Dacă mai discutăm și de faptul că în 2021, prețul tonei de grâu era 200 și ceva de euro, iar acum se comercializează cu 370 de euro, vedem prețul crescut și la materia primă.

Marțea am întâlniri săptămânale cu procesatorii din industria de morărit și panificație și cu comercianții de cereale, pentru a verifica nivelul stocurilor. Îmi spuneau cei din industria de panificație că prețul la poarta fabricii de pâine este undeva la 1,35 – 1,5 lei. De acolo, până ajunge pe masa cetățeanului, produsul trece prin niște verigi care adaugă costuri suplimentare”, a precizat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole