De ce s-a dus în cap prețul cerealelor și ce îi așteaptă pe fermieri anul acesta

Anul 2024 va fi un an de ”cernere” în agricultura românească, estimează specialiștii. Având în vedere că prețul cerealelor se duce din ce în ce mai jos, foarte puțini fermieri in sectorul vegetal se pot gândi la profit în 2024; obiectivul principal este supraviețuirea.

Care ar fi explicația prăbușirii pe burse în ceea ce privește prețul cerealelor? În viziunea lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, explicația este simplă: piața trebuie să se întoarcă la originile din 2019, înainte din crizele care au zguduit economia mondială.

”Explicația pe care tot o generez din luna noiembrie este că noi, lumea, trebuie să ne întoarcem la origini. Originea știți unde este? Departe, în 2019. Dacă ne aducem aminte, în 2020 a fost pandemia, totul era calm, dar eram pe niște niveluri de preț care au avut creșteri din cauza vremii, și apoi 2021, într-un an cu recolte extrem de bogate, a început marfa să crească în preț pe burse. (…) A venit conflictul din Ucraina care a amplificat enorm de mult aceste prețuri, iar acum totul se dezumflă.

Trebuie să ne întoarcem la 2019, lumea trebuie decapitalizată de banii aceia aruncați în piață de Federal Reserve. Despre asta e vorba, nu despre altceva.

Anul acesta se vor cerne foarte multe lucruri. Fermierul trebuie să supraviețuiască, acesta este cuvântul, că nu există o minune undeva, să se întâmple. Trebuie să pândească acum vremea, și nu glumesc. Dacă intervine undeva în lumea asta seceta pe vreo cultură, va augmenta prețurile”, a subliniat Cezar Gheorghe, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Pentru a urmări întreg dialogul lui Cezar Gheorghe cu realizatorul emisiunii, Daniel Botănoiu, urmăriți înregistrarea completă a emisiunii ”Agricultura Modernă”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Și de ce ,,aceea decapitalizare ” ,cu care trebuie ,,să ne întoarcem la origini ” ,în anul 1
    2019 , trebuie să se facă doar in detrimentul celor care produc mâncare ?;
    Cei care produc inputuri ( pesticide, îngrășăminte, semințe) , nu trebuie să revină și ei la ,,origini” adică în anul 2019?
    Din spusele domnului expert , rezultă că traderii nu trebuie să piardă, cei cu inputuri tot așa, doar fraierii care produc mâncare trebuie să piardă pentru a se revenii la ,,origini ” .

  2. O rușine de tara cu asa potențial nu reușim sa ne asigurăm hrana ptr consum intern. Toți vb de prețul la cereale dar nu văd pe nimeni sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate sa aducă plus valoare. Toți vor sa aibă doar grâu porumb și floarea sa lucreze 3 luni max pe an sa vândă materia prima în port de pe câmp cu tirul la preturi exorbitante . De ce nu ii obliga pe cei care primesc subvenții sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii inclusiv sectorul zootehnic??? Sa ii oblige sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent. Toți vb de îngrășămintele chimice dar de ce nu se fertilizeaza cu gunoi de grajd sau altele ?!?!? Agricultură este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole