22 iunie 2021 - 19:45

De ce pleaca forta de munca? Atac dur lansat la adresa guvernului

In urma aparitiei la un canal media a premierului Ludovic Orban, in care afirma, vorbind despre incidentul de ieri de pe aeroportul din Cluj cand aproape 2000 de sezonieri romani s-au inghesuit pentru a pleca in Germania, ca e vorba de libertatea de circulatie in Uniunea Europeana si ca nu are ce sa faca, Victor Ponta a iesit azi cu un atac dur la adresa primului ministru.

“Din vremurile in care copiii erau dusi la Stambul sa devina ieniceri, românii nu au mai fost vanduti ca marfa de propriii conducatori – iata ca, alaturi de pandemia de Coronavirus, trebuie sa traim si acest moment!

Cel mai grav este faptul ca L. Orban isi bate joc de noi toti cu minciunile lui oribile – a spus aseara despre cazul romanilor trimisi la munca in Germania ca e “libera circulatie in Uniunea Europeana; nu putem noi sa ii oprim” […] evident ca in acest moment libera circulatie este suspendata in toata UE (nu poti sa mergi acum in Italia sau in Germania sau in alta tara europeana daca nu esti cetatean – si oricum esti pus imediat in carantina) / evident ca “transporturile” de romani trimisi la munca in tarile bogate se fac pe baza Ordonantei Militare nr.7 emisa de Guvernul Orban si a Acordului intre Guvernul Germaniei si Guvernul Orban …

Mai mult, pleaca in Germania persoane din Suceava, care altfel nu au voie sa paraseasca localitatea tot in baza unei Ordonante Militare a Guvernului Orban – dar au voie sa mearga cu autocarele la Aeroporturile Cluj si Iasi ca sa fie exportati!”

La Iași, două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania erau programate să decoleze astăzi de pe Aeroportul Iaşi. Directorul aeroportului, Cătălin Bulgariu a solicitat prezenţa Jandarmeriei, de la ora 9.00, tocmai pentru a evita o situație similară celei de la Cluj. Bulgariu a precizat că era vorba de aproximativ 350 de persoane care ar fi plecat la muncă, în Germania. Cele doua zboruri au fost initial oprite dar pana la urma au primit avizul de zbor.

Nu acelasi lucru se intampla la Timisoara, unde alte transporturi aeriene urmeaza sa duca muncitorii tot spre Germania, de data asta insa mult mai organizat, cate un singur transport pe zi, cu asigurarea tuturor masurilor de siguranta impuse de situatia actuala.

Nici Clujul nu face exceptie. Situatia de pe aeroport s-a rezolvat si cei aproximativ 1800 de muncitori agricoli vor lua calea Germaniei.

De asemenea, o cursă charter cu 89 de muncitori sezonieri la bord, a decolat joi de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, cu destinaţia Dusseldorf, Germania, conform autorităţilor locale, alte doua decoland astazi.

Si din capitala isi iau zborul aproape 600 de romani. Trei chartere sun programate sa plece azi de pe aeroportul Otopeni.

Referindu-se la lipsa fortei de munca in agricultura noastra, Ponta a afirmat ca guvernul ar fi trebuit mai repede sa vina cu solutii pentru a ajuta fermierii sa angajeze muncitorilor agricoli aici, si daca germanii sau alte tari platesc mai mult, sa vina cu un ajutor financiar pentru a-i pastra in tara. In acest fel, poate am avea parte si de o crestere substantiala a sectorului agricol.

Indiferent insa cat de revoltati am fi de plecarea compatriotilor nostri catre tari din vestul europei, trebuie sa acceptam ca aceste masuri, de deschidere a unor culoare de libera trecere a fortei de munca in domeniile cheie, printre care si agricultura, au fost solicitate in mod expres de Consiliul Europei tuturor tarilor membre, inca de acum o saptamana.