DE ce nu este bun MUSTUL. Mencinicopschi: „Mai bine mâncați struguri cu tot cu sâmburi și coajă”

Chiar dacă are antioxidanţi, mustul are o cantitate uriaşă de zahăr şi e un laxativ puternic. Anumite categorii de persoane ar trebuie să îl evite.
Datorită vitaminelor conţinute, mustul oferă numeroase beneficii: are efect diuretic, care funcţionează şi prin eliminarea surplusului de substanţe dăunătoare din organism, precum sarea.

 

De asemenea, este un bun rehidratant şi revitalizant, iar datorită flavonoizilor conţinuţi ajută la creşterea nivelului colesterolului bun (HDL).

În acelaşi timp, medicii atenţionează că nu trebuie băut în cantităţi mari şi îl interzic anumitor categorii de bolnavi. “În mod normal, în must nu ar trebui adăugat zahăr, este suficient de dulce, mai ales anul acesta, când a fost secetă”, comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, expert în alimentaţie.

Dacă aveţi de ales, consumaţi struguri roşii şi suc obţinut din ei (e mai bogat în antioxidanţi – apără de cancer – şi vitamina C). În ceea ce priveşte asocierea mustului cu alte alimente nu există contraindicaţii, însă este o băutură interzisă categoric persoanelor care suferă de diabet.

“Mâncaţi strugurii cu tot cu sâmburi şi coajă, sunt mai sănătoşi decât mustul.”
GHE. MENCINICOPSHI, expert în alimentaţie

“Cantitatea de zahăr pe care o conţin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o băutură încărcată de calorii”, spune nutriţionistul Corina Zugravu, care nu îl recomandă nici celor care au planuri să mai dea jos din kilogramele în plus.

Sucul obţinut din struguri roşii nu se recomandă nici celor care suferă de anemie, pentru că are în compoziţie chimicale care scad nivelul de fier din corp.

“Din must sunt scoşi sâmburii şi coaja, cele mai bune pentru sănătate. Apoi, încărcătura glicemică e mai mică în struguri decât în must, strugurii sunt integrali. Învăţaţi copiii să îi consume cu tot cu sâmburi”, e sfatul profesorului Mencinicopschi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult