Mai puțin de 20% din populația lumii reușește să stocheze porumbul și alte cereale, ceea ce duce la creșteri majore de prețuri pe planetă, generând astfel, în cazul multor țări, foamete.
Tezaurizarea are loc în China.
Grupul COFCO, un important procesator de alimente chinez, conduce una dintre cele mai mari baze de stocare a alimentelor, în portul Dalian, în partea de nord-est a țării. Aceasta depozitează fasole și cereale adunate din țară și din străinătate în 310 silozuri uriașe. De acolo, cerealele își fac drum în toată China pe calea ferată și pe mare.
China își menține stocurile de alimente la un „nivel istoric ridicat”, șeful Qin Yuyun al Rezervelor de cereale de la Administrația Națională a Rezervelor Alimentare și Strategice, a declarat reporterilor in luna noiembrie: „Stocurile noastre de grâu pot satisface cererea timp de un an și jumătate. Nu există nicio problemă în aprovizionarea cu alimente”.
Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, se așteaptă ca statul chinez să stocheze 69% din rezervele de porumb ale globului în prima jumătate a anului de recoltă 2022, 60% din orez și 51% din grâu.
Proiecțiile reprezintă creșteri de aproximativ 20 de puncte procentuale în ultimii 10 ani, iar datele arată clar, China continuă să strângă și să stocheze cereale de pe întreg globul.
China a cheltuit 98,1 miliarde de dolari importând alimente (nu sunt incluse băuturile) în 2020, în creștere cu 4,6 ori față de acum un deceniu, conform Administrației Generale a Vămilor din China.
În ultimii cinci ani, importurile Chinei de soia, porumb și grâu au crescut de două până la
doisprezece ori pentru achiziții agresive din SUA, Brazilia și alte țări furnizoare.
Importurile de carne de vită, porc, lactate și fructe au crescut de două până la cinci ori.
Unele dintre importurile Chinei sunt ajutate de companii chineze pentru achiziții de peste mări. Principalul procesator de carne, WH Group, a achiziționat un peer european în iunie, în timp ce Inner Mongolia Yili Industrial Group a achiziționat o companie lider de produse lactate din Noua Zeelandă în 2019.
Prețurile alimentelor sunt în creștere în întreaga lume. Indicele prețurilor la alimente, calculat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, în noiembrie a fost cu aproximativ 30% mai mare decât anul precedent. „Tezaurizarea de către China este un motiv pentru creșterea prețurilor”, a declarat Akio Shibata, președintele Institutului de Cercetare a Resurselor Naturale din Prefectura Tochigi, la nord de Tokyo.
China importă mai multe cereale și alte alimente, deoarece producția internă nu poate tine pasul cu consumul. În timp ce cererea de furaje pentru porci și alte animale se extinde pe spatele creșterii economice, numărul consumatorilor care caută produse de peste mări de înaltă calitate este, de asemenea, în creștere.
Numărul persoanelor care trăiesc în regiunile afectate de foamete a depășit 700 de milioane în 2020, o creștere cu peste 100 de milioane față de acum 5 ani, potrivit ONU.
„Deși națiunile dezvoltate în ansamblu sunt responsabile de foamete”, a spus Takahashi, „Responsabilitatea Chinei este mai grea. China ar trebui să contribuie la rezolvarea distribuției defectuoase de mâncare.”