19 octombrie 2021 - 11:35

Gata cu avertismentele! De astăzi, se aplică amenzi pentru cei care nu au distrus ambrozia

Firmele și persoanele fizice care dețin terenuri în proprietate ar fi trebuit deja să
înlăture ambrozia, al cărei polen provoacă numeroase probleme și alergii în fiecare an. Dacă până pe 15 iulie, autoritățile au aplicat avertismente celor care nu au distrus ambrozia, de astăzi, 16 iulie, se va trece direct la aplicarea amenzilor, potrivit avocatnet.ro.

Obligația de eliminare a ambroziei este reglementată prin lege, iar limita minimă a amenzilor pe care le pot primi cei care nu o respectă a fost majorată anul trecut la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, respectiv la 10.000 de lei, pentru firme. Anterior, valoarea amenzilor era de 750 de lei, respectiv 5.000 de lei.

De asemenea, la începutul lui 2021, prin HG nr. 17/2021, care a completat normele pentru aplicarea acestei legi, a fost reglementată și o prelungire a termenului pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la finalul lunii octombrie, nu doar până la sfârșitul lunii iulie, cum s-a întâmplat până în 2020.

Potrivit normelor de aplicare a legii, inventarierea terenurilor infestate cu ambrozie începe primăvara, după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni. După această inventariere, autoritățile întocmesc, până pe 25 mai, un centralizator al terenurilor infestate cu ambrozie. Proprietarii de terenuri infestate, persoane fizice și juridice, primesc somații până la 5 iunie. Aceștia au timp până pe 30 iunie să înlăture ambrozia. După această dată vor urma controalele din partea autorităților locale, indiferent dacă proprietarii s-au conformat sau nu.

Metodele pe care proprietarii acestor terenuri pe care crește ambrozia le pot folosi, conform legislației, pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.