Daune severe la culturile de porumb și floarea soarelui – Producția, în pericol!

Deși cele mai multe zone ale țării au beneficiat anul acesta de precipitații în cantități suficiente, culturile de porumb și floarea soarelui suferă din cauza altor factori climaterici. Problemele au pornit încă de la start, din perioada însămânțării, și continuă și astăzi.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), inițial, de vină au fost temperaturile scăzute din perioada primăverii, când culturile au fost înființare, și care nu au permis dezvoltarea optimă a plantelor.

”În ceea ce privește porumbul, deși au avut apă la semănat, chiar a fost o perioadă bună pentru semănat la începutul lunii aprilie din punct de vedere al precipitațiilor, nu a fost o perioadă bună din punct de vedere al temperaturilor. În aprilie și mai am avut temperaturi mai scăzute decât nivelul normal, nu se întruneau cele 6-8 grade care trebuie să fie la adâncimea de semănat în momentul semănatului. Tocmai de aceea, până la începutul lunii iunie, plantele de porumb și floarea soarelui au rămas pitice”, a explicat Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul ANM.

Mai târziu, culturile s-au reglat și au intrat într-o dezvoltare normală, dar nu pentru mult timp, din cauza temperaturilor extreme din luna iulie. Această caniculă a început deja să provoace pagube vizibile la porumb și floarea soarelui.

”Traversăm un val de căldură care a început în urmă cu 9-10 zile, temperaturi care au depășit în mod frecvent nu 32 de grade Celsius, care e limita pragului biologic de rezistență pentru culturile din câmp, ci chiar peste 35 de grade Celsius în fiecare zi. La fel, și temperaturile din timpul nopții depășesc frecvent gradul de caniculă, nopți tropicale, cu temperaturi care depășesc 20 de grade Celsius.

Este clar că aceste temperaturi se resimt puternic în ceea ce înseamnă culturile de primăvară, și aici vorbim de porumb și floarea soarelui. Deja, din cauza evapotranspirației puternice și a arșiței generate de aceste temperaturi foarte ridicate la orele amiezii, încep să se ofilească temporar, frunzele bazale se ofilesc sau încep să cadă, la fel și capitul de la floarea soarelui, precum și știuleții care sunt în formare la porumb, încep să fie subdimensionați”, a mai precizat Daniel Alexandru, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole