Date oficiale: Cum merg vânzările de grâu

Cifrele pentru România în privința exporturilor de cereale, și în special de grâu, către piețele terțe indică rezultate record în comparație cu ultimii patru ani, conform bilanțului finalului de an publicat de Comisia Europeană.

Astfel, la jumătatea anului comercial în curs (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022), România a vândut peste granițele blocului comunitar peste 3,9 milioane de tone de grâu, însemnând 28,4% din cantitatea totală exportată de Europa, de peste 14 milioane de tone. Este cea mai bună performanță a ultimilor ani, depășind deja exporturile anului agricol 2018-2019 și existând premise să întreacă și exporturile anului 2019-2020, scrie economica.net.

Conform datelor Comisie Europene, în anul comercial 2018-2019, în care România a obținut o producție de grâu de 10,1 milioane de tone, exporturile de s-au ridicat la 3,6 milioane de tone, din care numai 1,9 milioane de tone în primele șase luni. De asemenea, în anul comercial 2019-2020, în care producția a fost de 10,3 milioane de tone, România a exportat în total aproximativ 5,4 milioane de tone, din care 3 milioane de tone în primele șase luni.

Anul acesta beneficiază însă de condiții speciale: pe lângă producția record de 11,4 milioane de tone de grâu obținută în 2021, și conjunctura politico-economică este una favorabilă țării noastre.

Urmare a unei producții slabe, Rusia a decis impunerea unor taxe la exportul de cereale, ceea ce a făcut ca prețul grâului rusesc să crească îndeajuns de mult încât statele arabe, în special Egiptul, să se reorienteze către grâul românesc. Astfel, în primele 27 de săptămâni ale acestui an comercial, Egiptul a înghițit 9,5% din cantitatea totală de grâu trimisă de Europa în afara spațiului comunitar, față de 1,9% cu un an în urmă. Cu toate acestea, cea mai mare piață pentru grâul european rămâne Algeria, cu o cotă de 16,9%.

În aceste condiții, cu cele 3,9 milioane de tone de grâu vândute în afara spațiului comunitar, România a devenit, momentan, cel mai mare exportator al anului, în comparație cu celelalte state europene, urmată de Franța, cu 3,1 milioane de tone exportate în perioada analizată. Până acum, Franța a fost cel mai mare exportator de grâu, cu 13,6 milioane de tone vândute în anul comercial 2019-2020 și exporturi de 9,7 milioane de tone raportate în 2018-2019.

Performanțele României nu se limitează însă la exporturile de grâu. Conform datelor analizate, România a exportat în primele 27 de săptămâni ale anului comercial 2021-2022 peste 7,6 milioane de tone de cereale, din care 2,1 milioane de tone de porumb. Suntem astfel cel mai mare exportator de cereale până la această dată, ținând cont că Franța a trimis peste granițe doar 5,5 milioane de tone, iar Germania 2,8 milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole