Daniel Constantin vrea să aplice o metodă spaniolă de irigat

17

danielctin88787

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că bazinele de retenţie folosite de spanioli pentru irigarea terenurilor agricole ar putea reprezenta o alternativă şi pentru România, potrivit recolta.eu. Totul ține însă de efortul financiar pentru implementarea unui astfel de sistem.

Șeful MADR este în această perioadă în vizită în Spania. Scopul principal al deplasării este schimbul de experienţă în ceea ce priveşte sectorul de irigaţii, urmând să fie analizate şi modalităţile în care trebuie implementate rezultatele obţinute împreună de cele două ţări la nivelul Consiliului de Miniştri cu privire la reforma Politicii agricole comune.
Potrivit şefului de la Agricultură, instalaţiile de irigaţii pe care le folosesc spaniolii reprezintă un punct de interes şi pentru că ele au menirea să eficientizeze atât gestiunea apei, cât şi gestiunea energiei.

“Există anumite practici prin care spaniolii reuşesc pe timp de noapte, atunci când energia este mai ieftină, să pompeze apa din principalele râuri în aceste bazine de retenţie, iar ziua cei care irigă folosesc această apă prin forţa gravitaţională, costurile de energie fiind în felul acesta mult mai mici decât în situaţia normală pe care o foloseşte România în momentul de faţă. Pompează în amonte apa din Dunăre, aceasta fiind principala sursă. Deci, din acest punct de vedere, cred că trebuie să ne gândim şi să studiem dacă nu cumva reprezintă o alternativă aceste bazine de retenţie şi pentru România şi să vedem care este efortul, până la urmă, financiar pentru a implementa un astfel de sistem”, a explicat Daniel Constantin citat de Agerpres.

Referitor la Politica Agricolă Comună, ministrul Agriculturii a menţionat că Spania primeşte, în perspectiva 2014-2020, mai mult decât a primit în 2007-2013, în timp ce România are o creştere importantă pe pilonul I, pe plăţile directe, dar bani mai puţini pe zona de dezvoltare rurală. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise