Daniel Constantin: Agricultura practicată la scară mică şi medie, rol esenţial în securitatea alimentară

faoconstantinss

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat ieri,17 iunie 2013 la cea de a 38-a conferinţă anuală a FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), care se desfăşoară la Roma, în perioada 15-22 iunie 2013.

În intervenţia sa în faţa plenului, Daniel Constantin a amintit că agricultura şi securitatea alimentară se confruntă cu provocări serioase peste tot în lume: „există aproape un miliard de oameni care suferă de foame în lume şi un alt un miliard de oameni subnutriţi, majoritatea fiind femei, copii şi micii agricultori. Aşa cum a fost relatat pe larg de către FAO, producţia agricolă mondială trebuie să crească cu 70% până în 2050, în scopul de a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni”.

Ministrul Agriculturii a subliniat faptul că agricultura, datorită naturii sale specifice, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de schimbările climatice şi, în consecinţă, securitatea alimentară este şi ea afectată. „Politica agricolă reprezintă un mecanism cheie în asigurarea siguranţei alimentare, dezvoltarea durabilă a zonelor rurale şi totodată, în combaterea sărăciei”.

În opinia sa, „un rol esenţial în securitatea alimentară poate şi trebuie să fie jucat de agricultura practicată la scară mică şi medie, o resursă care nu este preţuită suficient şi care ar trebui să fie un furnizor important alimentar de pe piaţă. Prin urmare, agricultura practicată la scară mare trebuie să coexiste cu agricultura mică şi mijlocie, având în vedere că acestea din urmă implică un număr mare de fermieri, în special în ţările care nu au suficientă mâncare. Tocmai de aceea, obiectivul nostru comun ar trebui să fie îmbunătăţirea accesului la cunoştinţe şi pieţe, pentru a realiza o dezvoltare durabilă a acestor zone, care ar putea reduce foametea în întreaga lume”, a adăugat Daniel Constantin.
În încheierea discursului său, ministrul Agriculturii a anunţat că în luna aprilie a anul 2014, România va avea onoarea deosebită de a gazdui cea de-a 38-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO, a 29-a Conferinţa Regională a FAO pentru Europa, precum şi întâlnirea ONG-urilor şi a Organizaţiei Societăţii Civile pentru Europa Bucureşti, în aprilie 2014. Domnia sa a adresat invitaţia tuturor miniştrilor Agriculturii din regiunea Europei şi Asiei Centrale de a participa la aceasta manifestare pentru a vedea realizările şi progresul înregistrat în agricultura românească.Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a subliniat că România participă pentru prima dată în calitate de stat membru al UE în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune. “Noua PAC are ca scop punerea în aplicare a practicilor agricole durabile, precum și politici de dezvoltare rurală adaptate la diversitatea provocărilor locale. În același timp, este necesară crearea unor instrumente reactive de gestionare a pieței adaptate la o varietate de sectoare și teritorii, cu o implicare mai bună și mai responsabilă a fermierilor și a organizațiilor lor. O prioritate pentru perioada următoare este consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului alimentar şi de a dezvolta capacitatea de a face faţă crizei”, a precizat Daniel Constantin.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult