Daniel Constantin: România a înregistrat în ultima perioadă o creștere a vizibilității pe piața chineză

12

constantingfgf

România a înregistrat în ultima perioadă o creștere a vizibilității pe piața chineză, companiile locale fiind interesate să investească în principal în sectorul agricol din țara noastră, datorită avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar și de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la atelierul destinat agriculturii din cadrul Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est.

„Firmele din România identifică și colaborează mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorându-se condițiilor instituționale favorabile recent create și fondurilor importante naționale și comunitare pe care le-am pus la dispoziția acestora pentru modernizare. R.P. Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relațiilor cu țările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul 1 în zona asiatică la total schimburi comerciale (locul 1 atât la export, cât și la import)”, a spus Constantin.

Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, au fost înființate în România 10.441 de societăți chineze și societăți mixte româno — chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investițiilor chineze în România fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasând R.P. Chineză pe locul 18 în clasamentul general al țărilor care au investit în România.

„Mă aștept la dezbateri vii și rețele de dialog care să nu se oprească aici. Și mai mult decât orice, mă aștept la realizarea de parteneriate concrete. Salut prezența a peste 250 de participanți, oaspeți de înalt rang și companii cu renume în domeniul lor de activitate, actori necesari în concretizarea creșterii schimburilor comerciale și accesării proiectelor de investiții. Reprezentanții R.P Chineze, în număr de 40, confirmă importanța acordată întâlnirii noastre și determinarea acestora în identificarea partenerilor de afaceri din Europa Centrală și de Est”, a spus Daniel Constantin în deschiderea workshopului destinat agriculturii.Potrivit șeful MADR, reușita evenimentului de la București depinde „de implicarea noastră în discuții, și apoi în fapte”.

Forumul Economic și Comercial China-Europa Centrală și Est este organizat de către Guvernul României, în marja reuniunii șefilor de Guvern din Europa Centrală și de Est-China.

La Forum, pe lângă oficialități guvernamentale din 17 țări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români și peste 400 din celelalte țări din regiune (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria).

Forumul de la București este al treilea Forum Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est, după cel organizat la Budapesta în 2011 și cel de la Varșovia în 2012. ( Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise