Daniel Constantin: Proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total de guvernul de tehnocrați

constantinProiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total de guvernul de tehnocrați, deoarece nu s-a mișcat absolut nimic în vederea aplicării Legii irigațiilor, promulgată de președinte pe data de 12 noiembrie 2015, a afirmat, joi, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, într-un mesaj postat pe Facebook.

„Constat, cu regret, că proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total de guvernul de tehnocrați! Au trecut 6 luni și nu s-a mișcat absolut nimic în vederea aplicării Legii irigațiilor 269 promulgată de președinte în 12 noiembrie 2015. Nu există nicio scuză! Legea o aveau, trebuia doar aplicată! Reamintesc tuturor că anul trecut am reușit să trecem în unanimitate, în Parlament, prima lege după 1989 care dă speranțe fermierilor care au suferit de-a lungul timpului din cauza secetei că sistemul redevine funcțional. Prima lege care oferă un buget multianual de 1 miliard de euro!”, a scris Constantin pe Facebook.
El a adăugat că în primul an, respectiv în 2016, legea prevedea suma de 145 milioane euro, însă guvernul nu a găsit decât 30 de milioane de lei, iar strategia pentru irigații trebuia aprobată într-o lună de la promulgare.
„Trec peste faptul că în Comisia de agricultură ministrul a refuzat cei 500 de milioane de lei (diferența până la 145 milioane de euro) propuși prin amendament!!! Buni și cei 30 de milioane de lei, numai că nu se împlinesc pașii prevăzuți pentru a-i investi. Legea prevede ca într-o lună de la promulgare guvernul să aprobe strategia pentru irigații. Un document introdus în lege de către liberali — condiția de transparență cerută atunci pentru a vota și ei! Deși au trecut 6 luni și documentul nu a apărut, liberalii nu mai spun nimic. Am predat strategia elaborată noului ministru pe 18 noiembrie (presa de specialitate a asistat la predarea — primirea mandatului și a documentului) și nici astăzi nu este aprobată. Mai mult, nu există nici măcar în consultare un alt proiect!”, a explicat fostul ministru al Agriculturii.
În opinia acestuia, lipsa unei strategii în sectorul irigațiilor atrage și riscul de a pierde bani europeni pentru infrastructura secundară.
„În lipsa acesteia nu se face nicio investiție, dar mai mult…riscăm să pierdem și banii europeni pentru infrastructura secundară. Reamintesc că în perioada 2012 — 2015 s-au semnat și investit aproximativ 130 milioane euro și alte 435 milioane sunt puse la dispoziția fermierilor prin PNDR. În lipsa conectării acestei infrastructuri secundare reabilitate la infrastructura principală în maximum 3 ani, CE o să solicite României să returneze fondurile! Tot prin intermediul acestei strategii, trebuia actualizată lista cu amenajările de irigații viabile elaborată în 2010, în baza căreia Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) sunt eligibili pentru finanțare din fonduri europene. Deși situația actualizată a acestor amenajări este finalizată din 2015, aceasta nu a fost aprobată prin Strategia sectorului de irigații, iar o bună parte din OUAI sunt oprite din accesarea de fonduri europene”, a mai scris pe Facebook fostul șef de la Agricultură. (sursa: agerpres)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole