Daniel Constantin: Prin sprijinul cuplat de 325 de euro/ha, încercăm să stimulăm cultivarea de soia nemodificată genetic

24

soia_organicaMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin,  a declarat în cadrul unui interviu acordat televiziunii naţionale că, în perioada următoare, va fi stimulată cultivarea de soia nemodificată genetic, chiar dacă productivitatea în acest caz e mai scăzută

„Discuţia despre soia nu a ajuns la maturitate. Tendinţa Comisiei Europene este de a lăsa fiecare stat să decidă. România va putea înainta spre  o dezbatere publică  în momentul în care va avea un produs certificat pentru a fi introdus în cultură. Deocamdată nu avem un asemenea produs, mă refer la soia. Era un produs,la un moment dat, dar cel care l-a  propus l-a şi retras, aşa că în 2016-2017 vom reveni la această discuţie. Până atunci,însă, prin sprijinul cuplat pe care îl acordăm şi l-am notificat Comisiei Europene încercăm să stimulăm cultivarea de soia nemodificată genetic.Acesta este de 325 de euro pe hectar şi este acordat tocmai pentru a compensa lispa de productivitate, în raport cu soia modificată genetic.

Ministrul Agriculturii a subliniat că sprijinul cuplat atât pentru soia, cât şi pentru alte culturi şi pentru zootehnie, se încurajează folosirea de seminţe româneşti şi material genetic autohton.

Deoarece în acest an, pe piaţă,nu există sămânţă românească de soia, Constantin a anunţat că au fost acceptate la plată şi culturile înfiinţate cu produse din import. Din 2016,însă, reglementările devin obligatorii şi pentru cultivatorii de soia, a mai afirmat ministrul.

Citește și

Cmentariile sunt închise