Daniel Constantin: Pomicultura va avea alocată o sumă de 200 milioane de euro în noul PNDR

11

danielconstantin774

Pomicultura va fi unul din programele importante pentru România, iar suma alocată în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va fi de peste 200 de milioane de euro, a declarat, miercuri, la Indagra, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiară importantă de aproximativ 200 de milioane euro în perioada 2014—2020. Este o discuție în momentul de față vizavi de măsurile pe care le implementăm și cu siguranță nu vor mai fi 24 de măsuri, ci doar 13 măsuri pe care vrem să le aplicăm în PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologică, pe modernizarea satului românesc și pe ceea ce înseamnă elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultură”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că România se află în plin proces de elaborare al noului PNDR și speră ca România să depună cât mai repede programul la Bruxelles.

„Ne aflăm în plin proces de elaborare al noului PNDR și sperăm ca România să recupereze din pașii pierduți și să intrăm în grupul țărilor care vor fi printre primele care depun noul program. (…) Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru să implementeze măsurile pe care le consideră utile pentru fermierii din țara lor. Vrem să definitivăm în această perioadă toate aceste măsuri agreate cu fermierii și să le implementăm din 2014”, a spus Constantin.

„Dacă pe PNDR nu vor fi schimbări fundamentale pe plăți directe, pe pilonul I, vor fi schimbări importante pentru că, acum, statul membru are posibilitatea să intervină mai mult decât a avut în trecut pentru a personaliza forma de sprijin. Vom încerca să avem pentru cei 860.000 de fermieri care au între 1 și 5 hectare o plată ceva mai mică, dar prin care să-i stimulăm să se asocieze să meargă către zona se agricultură, dar nu de subzistență ci către una care să producă pentru piață. Cei care vor avea peste 5 hectare vor beneficia de o plată mai mare”, a adăugat Constantin.Șeful MADR a precizat că pe noul PNDR nu vor fi schimbări fundamentale însă pe plăți directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea să intervină pe noua programare.

Ministrul Agriculturii a vizitat târgul de agricultură, alături de premierul Victor Ponta, prima oprire fiind efectuată la standurile de animale, iar ulterior la salonul Eco-Agricultura și standul Rompan.

Ajuns la cea de a 18-a ediție, târgul INDAGRA va reuni peste 430 de companii din România, dar și din alte 20 de țări, ocupând o suprafață expozițională de peste 30.000 de metri pătrați. La ediția din acest an vor fi aduse și cele mai multe animale, în jur de 350 de capete. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise