Daniel Constantin: Pierderi de 10 milioane de euro în sectorul legume-fructe, din cauza embargoului rusesc

9

danielconstantinoficialMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că cei mai afectați de embargoul impus de Rusia sunt producătorii de mere, legume și ciuperci, din România. El a estimat că pierderile din aceste sectoare vor fi de peste 10 milioane de euro. 

„Produsele agricole afectate cel mai puternic de către embargou la nivelul întregii Uniuni Europene sunt merele, tomatele, perele, fructele roșii, ciupercile. Producătorii români nu sunt direct și imediat afectați de către embargou, aceasta datorându-se faptului că exporturile de produse agricole și alimentare românești în Rusia sunt foarte scăzute. Anul trecut acestea s-au situat în jurul cifrei de 41 milioane euro și au fost, în cea mai mare parte, cereale. În schimb, producătorii români sunt afectați indirect și într-un mod destul de neplăcut de către dezechilibrele create în mod direct pe piețele unor țări din Uniunea Europeană. Până în prezent, în România, sectorul legume-fructe a estimat pierderi de 10 milioane euro, în special pentru castraveți, ardei, tomate, vinete, morcovi, cartofi, pere, mere, struguri, prune, struguri” , a precizat oficialul MADR.

Totuși, pierderile suferite de România nu sunt la fel de mari ca cele raportate de alte țări, precum Olanda sau Polonia, a explicat Constantin. „Așa cum spuneam, producătorii agricoli din state care aveau exporturi masive în Rusia, precum Olanda care exporta fructe și legume în valoare de 1,5 miliarde euro sau Polonia care exporta de 850 milioane euro în Federația Rusă, au în momentul de față surplusuri foarte mari și vor încerca să reorienteze produsele lor pe alte piețe, inclusiv cea românească. În aceste condiții, producătorii români se vor confrunta cu o concurență puternică din partea celorlalți producători”.

Citește și

Cmentariile sunt închise