Daniel Constantin: Oricine are domiciliu în UE sau este cetăţean european, poate cumpăra maximum 100 ha teren arabil românesc!

22

danielctin88787

Potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, începând cu 1 ianuarie 2014, orice individ de pe mapamond „cu domiciliul într-un stat membru UE” sau cetăţean al Uniunii Europene va putea achiziţiona la noi în ţara teren arabil în extravilan. Şi o va face cu siguranţă, cel puţin aşa spun mai toţi liderii din agricultură, însă în limita a 100 ha, conform unui nou proiect de act normativ. Străinii vor fi primiţi cu braţele deschise, inclusiv în sindicatele din agricultură.

Concret, astăzi, la sediul Ministerul Agriculturii, a fost dezbătut într-o primă rundă de negocieri cu reprezentanţii fermierilor, proiectul de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Acesta a mai spus că persoanele străine care au cumpărat deja terenuri în România, au făcut-o prin intermediul societăţilor comerciale. Mai mult, de la 1 ianuarie 2014, aceste societăţi nu vor putea trece terenurile în cauză pe persoana fizică, într-o suprafaţă mai mare de 100 ha. „Nu cred că va exista un astfel de pericol”, a mai menţionat şeful MADR.„În ceea ce priveşte dobândirea terenurilor agricole, cetăţenii statelor membre (ne referim şi la piaţa europeană) şi apatrizii cu domiciliul într-un stat membru UE sau în România, pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor agricole începând cu 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, şi cetăţenii din afară UE, care au domiciliul în UE sau în România, pot să achiziţioneze terenuri, ca persoane fizice”, a afirmat Daniel Constantin, la sfârşitul conferinţei de presă.

Legea ar putea intra săptămâna viitoare în discuţii la Guvern, în condiţiile în care toţi reprezentaţii fermierilor vor fi consultaţi.

„Intenţia noastră este că, săptămâna viitoare, în măsura în care avem toate punctele de vedere finalizate (pentru că trebuie să ne mai consultam şi cu alţi reprezentanţi ai fermierilor) actul normativ să intre în Guvern pentru un aviz, după care să meargă la Parlament, unde sunt sigur că vor fi şi acolo dezbateri ample”, a mărturisit presei Daniel Constantin, potrivit amosnews.ro.

Citește și

Cmentariile sunt închise