Daniel Constantin (MADR): Culturile agricole arată bine; nu există un deficit de apă

11

dnielconstantin12aprCulturile agricole arată bine și deocamdată nu există un deficit de apă, chiar dacă au fost anumite probleme izolate, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un seminar de specialitate.

“În acest an, după ce Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a devenit jucător pe piața de energie, am cumpărat energie în cantități foarte mari ca să fim pregătiți pentru vară la un preț cu 25-30% mai mic. Am cumpărat în mai multe etape și prețul a fost diferit. Este o diferență de preț, între 25 și 30%, pentru energie ceea ce este foarte important pentru că energia reprezintă 80% din prețul final pe care îl plătește un utilizator al apei pentru irigații. În felul acesta îi stimulăm pe toți cei care vor să irige în cazul în care va fi secetă. Deocamdată culturile arată bine. Nu există un deficit de apă. Au fost anumite probleme izolate, mici, dar nu există probleme în acest moment și sper să nu existe tot anul. Dacă vor fi probleme, cred că vom fi pregătiți, mai pregătiți decât altă dată, și pe măsură ce vom face aceste investiții cu fonduri europene vom fi din ce în ce mai pregătiți să răspundem eventualelor probleme generate de condițiile meteo”, a spus Daniel Constantin, prezent la AgroZoone, un eveniment dedicat transportului și logisticii în agricultură și zootehnie.

Ministrul Agriculturii a declarat că în cazul irigațiilor rămâne problema infrastructurii primare, iar acolo ar fi nevoie de un miliard de euro pentru a reabilita tot ceea ce există în proprietatea statului.

“Cred că din punct de vedere strategic, din punct de vedere al interesului național, această infrastructură trebuie să rămână în continuare în proprietatea statului. Mă refer la stațiile de pompare, la canalele magistrale, astfel încât în anumite amenajări de irigații să nu existe fermieri mai mici care să fie sufocați de fermierii mai mari”, a precizat Constantin.

La începutul lunii martie, ANIF a cumpărat de pe platforma specializată a Bursei Române de Mărfuri (BRM) o cantitate de energie electrică de 88.319 MWh, la un preț de 164,74 de lei pe MWh, cu 27% mai mic față de prețul de achiziție din 2013 de 225 de lei/MWh.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânțate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară și triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz — 272.688 hectare, orzoaică — 86.646 hectare și rapiță — 383.551 hectare. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise