Daniel Constantin: Există toate premisele ca agricultura să cunoască o dezvoltare importantă în perioada următoare

19

constantin2014Există toate premisele ca agricultura să cunoască o dezvoltare importantă în perioada următoare, a afirmat vineri, în cadrul unei dezbateri organizate de Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din Iași, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Conform declarațiilor acestuia, agricultura românească s-a dezvoltat în ultimii ani datorită fondurilor europene, acestea reprezentând cea mai importantă sursă de finanțare în domeniu. ‘În 2012 am avut o infuzie de fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, atât pe plăți directe cât și pe programe de dezvoltare rurală, în 2013 — 2,7 miliarde de euro, și sper ca în 2014 să atragem 2,9 miliarde de euro. Abia acum începem să punem în practică ceea ce va urma, programul 2014-2020. Probabil că anul 2015, din punct de vedere al fondurilor, va fi mult mai consistent. Din punctul meu de vedere există toate premisele ca agricultura să cunoască o dezvoltare importantă în perioada următoare’, a spus ministrul Daniel Constantin.

Potrivit oficialului, în 2013 România a ajuns în topul țărilor, din punct de vedere al agriculturii, țara noastră fiind clasată pe locul întâi, în Europa, la producția de floarea soarelui, iar la producția de porumb, pe locul doi. ‘Probabil că și la celelalte categorii de culturi suntem pe locuri fruntașe. Sigur, au fost și condiții meteo bune anul trecut. Cred că și faptul că s-au plătit subvențiile la timp și alte subvenții pe care le-am practicat în domeniul irigațiilor, de exemplu, au contribuit la aceste rezultate foarte bune. Cred că cel mai important este acela că după mulți ani în care am importat, în 2013 am avut un excedent de produse alimentare’, a mai spus ministrul.

El a reamintit că România a exportat mai mult decât a importat, după 20 de ani de zile în care balanța României a fost deficitară. ( Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise