Daniel Constantin: Evaziunea în agricultură, mai mare decât sprijinul financiar UE

6

daniel-constantin

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că evaziunea fiscală din domeniul Agriculturii este mai mare decât sprijinul financiar atras de România de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu, precizând că în ceea ce priveşte evaziunea fiscală nu există cifre absolute, ci procente.

Referindu-se la evaziunea fiscală, Daniel Constantin a spus că în acest domeniu nu există cifre absolute, ci estimări în procente.

„Pe zona de evaziune, e foarte greu să estimezi în cifre absolute. Estimăm în procente. La panificaţie avem un procent de 80 la sută, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am găsit şi la statistică, dar şi la Ministerul de Finanţe. Din păcate, este vorba de foarte mulţi bani. Nu aş vrea să mă hazardez, dar sunt suficient de mulţi încât să nu încasăm la bugetul de stat, încât să creeze probleme celor care sunt corecţi şi sunt mulţi cei care sunt corecţi pe piaţă şi care îşi plătesc taxe şi impozite în mod corect. Sigur că asta creează o competiţie neloială şi, în final, duce la insolvență, duce la falimentul anumitor societăţi. Mai mult decât atât, duce la pierderea locurilor de muncă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul a evitat să dea cifre, spunând că pentru acest an Ministerul Agriculturii estimează că acest domeniu va atrage fonduri europene în cuantum de 2,8 miliarde de euro, fiind vorba despre plăți directe sau de fonduri pentru dezvoltarea rurală.Întrebat de jurnalişti dacă în agricultură evaziunea fiscală este mai mare decât sprijinul financiar primit de România de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu, Constantin a răspuns: „Cu siguranţă este mai mare”.

În discuţiile cu agricultorii cu care s-a întâlnit, ministrul Daniel Constantin a afirmat că cei care practică evaziunea fiscală în acest domeniu evită controlul prin GPS folosind pentru transporturi camioane mai mici şi că, în aceste condiţii, a propus Ministerului de Finanţe monitorizarea prin GPS a tirurilor care intră în ţară şi care transportă produse agricole, astfel încât autorităţile să se asigure că marfa ajunge la destinaţie şi nu în depozite care nu sunt fiscalizate.

„Ministerul de Finanţe mi-a transmis că există în lucru un pachet mult mai mare, care cuprinde şi această măsură. Ce am văzut, că există organizări în zona celor cu evaziune fiscală care să nu maipermită să intre cu marfa în tiruri, undeva la graniţă să fie marfa împărţită în camioane ceva mai micuţe, în dubițe. O să ne gândim să combatem şi aceste lucruri. Lumea este inventivă”, a afirmat Daniel Constantin, scrie business24.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise