Daniel Constantin: Dacă zăpada se aşează uniform, este o gură de oxigen pentru culturi.

11

1327535_47452745

În opinia ministrului de resort, căderile de zăpadă reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru culturile agricole.Cu afirmaţia că această zăpadă este de bun augur pentru agricultură sunt de acord şi Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţei Agricole şi Silvice (ASAS), şi Marcel Cucu, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) din Brăila (localitate aflată în acest moment sub cod portocaliu, potrivit spuselor lui Ion Sandu, directorul ANM).

Într-o declaraţie acordată în exclusivitate pentru Recolta.eu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că ultimele căderi de zăpadă erau imperios necesare înainte de iminenţa apariţia unor grade cu minus. Potrivit spuselor sale, temperaturile vor scădea în zilele următoare, iar dacă stratul de zăpadă va fi uniform depus pe suprafeţele agricole, aceste precipitaţii pot deveni benefice pentru culturile arabile, o adevărată „gură de oxigen”.

Chiar dacă zăpada s-ar putea transforma în orele următoare în acea pătură protectoare pentru cereale şi oleaginoase, deziderat de care toată lumea agricolă vorbeşte, şeful Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat că nu doreşte să se hazardeze deocamdată cu privire la potenţialele beneficii, până nu are o evaluare exactă.

„Nu vreau să mă hazardez deocamdată. Evident că era nevoie de zăpadă înainte de un ger. Se pare că în perioada următoare temperaturile vor scădea. Dacă zăpada va fi aşezată uniform, dacă stratul este uniform pe toate zonele agricole, clar că este benefică, o gură de oxigen pentru culturi.

Abia mâine o să avem, sau chiar poimâine, o evaluare exactă pe chestiunea asta. Ieri n-aveam aceiaşi siguranţă, în sensul că (zăpada – n.r.) era viscolită. Important este să fie cel puţin 15-20 de centimetri, asta este ideea”, a declarat pentru Recolta.eu, Daniel Constantin. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise