Daniel Constantin crede că va fi un an agricol mai bun decât cel din 2012

tractorcamp
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist în privinţa anului agricol 2013, potrivit recolta.eu. El consideră că spre deosebire de 2012, agricultura își va aduce un aport semnificativ în Produsul Intern Brut.
Ministrul Agriculturii a susținut că datele bune pe care le va înregistra agricultura se sprijină pe măsurile luate în sectorul de irigaţii, dar şi pe dorinţa agricultorilor de a-şi uda culturile.

“Anul trecut din cauza pierderilor avute în agricultură contribuţia la PIB a scăzut cu 1,5%, dar în acest an nu vom avea o astfel de situaţie. Din contră, sper să fie un aport pe care îl va aduce agricultura. Dacă anul trecut s-au irigat 130.000 de hectare, azi, în urma măsurilor luate, avem cereri pentru irigaţii pentru mai mult de 400.000 de hectare. Sper să reuşim să combatem efectele secetei. În urma ordonării activităţii ANIF am scăzut preţul la irigaţii cu 20%, faţă de anii 2011 şi 2010, iar o doua măsura a fost că am oferit prima umplere a canalelor de irigaţii. Prin acest lucru se va ieftini foarte mult preţul pe care îl plătesc fermierii. Trebuie, însă, să-i convingem pe cei care sunt în amenajarea de irigaţii să irige toţi. De exemplu, cel care irigă în treapta 5 de pompare, adică foarte departe de sursa de apă, plăteşte 750 de lei pe mia de metri cubi, dacă ar iriga toţi, ar plăti doar 250 lei pe mia de metri cubi”, a spus Daniel Constantin.Ministrul Agriculturii a adăugat că este optimist în privinţa producţiilor de grâu şi de rapiţă din acest an, deoarece culturile arată în prezent mult mai bine decât anul trecut. Cu toate aceste s-a arătat îngrijorat pentru că vom avea probleme din cauza secetei, la porumb şi la floarea soarelui. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult