Daniel Constantin: Chinezii vor să cumpere ferme de creștere a vacilor pentru lapte și să exporte animalele acolo

11

constantinagrfsInvestitorii chinezi ar urma să cumpere ferme românești de creștere a vacilor pentru lapte și să exporte animalele în țara de provenienţă, a declarat marți seară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Potrivit spuselor sale, chinezii vor să investească atât în achiziții, cât și în dezvoltare.

Oficialul de stat a adăugat că se bucură de această decizie a asiaticilor, deoarece se poate asigura în acest fel o continuitate a exporturilor (aflate pe trend pozitiv în ultimele 10 luni ale lui 2013), dar și a producției interne.

„Astăzi (21 ianuarie 2013 – n.r.) am avut delegații din China. Acolo s-a deschis foarte mult piața. (…) Sunt foarte mulți investitori care vin și chiar doreau să investească foarte mult în sectorul de creștere a vacilor pentru lapte. Nu vor doar să cumpere ferme și să exporte animalele acolo, ci vor, o parte dintre ele, într-adevăr, să le exporte, dar o altă parte, să spunem 50 la sută să facă investiții în achiziții și 50% investiții în dezvoltare. Lucru care ne bucură pentru că, în felul acesta, putem să asigurăm o continuitate și în exporturi, dar și în producție pentru piața internă”, a precizat Daniel Constantin.

Oficialul de stat a adăugat că în ceea ce privește sectorul laptelui din România, domnia sa dorește stoparea trendului de creștere a importurilor.

„Vrem să creștem producția internă, astfel încât să nu mai fim nevoiți să importăm de la țările vecine”, a precizat șeful MADR.

Tot în ceea ce privește impactul exporturilor asupra sectorului zootehnic, liderul PC consideră că porumbul ar trebui introdus pe lanțul de producție în zootehnie sau în zona de procesare, astfel încât să fie comercializate peste graniță produse cu o valoare adăugată mai mare.

„În felul acesta, (…) avem câștiguri mai mari și pentru producători, dar și pentru bugetul de stat”, a conchis Daniel Constantin.

Într-un an, importurile de lapte brut au crescut cu aproape 30.000 de tone. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise