23 ianuarie 2022 - 16:36

Daniel Buda: ”Transportul animalelor vii în și din UE va continua”

Poziție fermă de la Bruxelles privind transportul animalelor vii! Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, a prezentat în cadrul Comisiei de Anchetă privind Protecția Animalelor în Timpul Transportului (ANIT) aportul privind examinarea presupuselor încălcări și cazuri de examinare defectuoasă în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor in timpul transportului în interiorul și in afara UE.

”În urma audierilor lungi, dar extrem de interesante din cadrul comisiei ANIT, am reușit să obținem cele mai relevante informații astfel încât să punem bazele unui raport care va reprezenta un reper important la nivel Uniunii Europene și un punct de referință pentru ceea înseamnă dezvoltarea sectorului zootehnic și bunăstarea animalelor în timpul transportului”, a precizat Daniel Buda pe pagina sa de facebook.

Potrivit europarlamentarului român, transportul animalelor vii reprezintă o activitate comercială importantă pentru fermierii europeni. ”Comerțul intra-UE cu animale vii a fost de 8,6 miliarde de euro in 2018, iar valoarea comerțului cu tările terțe a fost de aproximativ 3 miliarde de euro, implicând actori din toate domeniile economice. Mai mult decât atât, această activitate oferă aproximativ 60.000 de locuri de muncă directe și 300.000 de locuri de muncă indirecte, în special în zonele rurale”, a mai subliniat Daniel Buda.

Potrivit lui, țările membre trebuie să pună accentul pe îmbunătățirea mijloacelor de transport, astfel încât animalele să nu sufere.

”Sunt necesare soluții eficiente și concrete pentru a putea gestiona presiunea exercitată asupra transportului de animale vii, fără a crea sarcini suplimentare și costuri ridicate. Este important ca cererea de animale vii, în special, din partea țărilor Arabe, să poată fi satisfăcută de țările Uniunii Europene”, a explicat Daniel Buda.