Daniel Buda (P.E.): Protestul fermierilor nu este altceva decât expresia disperării și nemulțumirilor acumulate de fermieri

21

buda_FBEuroparlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură,  a anunțat că susține protestele fermierilor și a cerut instituțiilor abilitate să ia măsuri pentru sprijinirea lor.

„Protestul fermierilor nu este altceva decât expresia disperării și a nemulțumirilor acumulate în ultima vreme de către fermierii care se văd în imposibilitatea de a-și asigura traiul zilei de mâine și mai mult, să își vadă toată agoniseala în pericol din cauza datoriilor pe care nu le mai pot achita către furnizori. Am mai spus faptul că animalele nu sunt niște mașini pe care să le pui într-un garaj în așteptarea zilelor mai bune și nici nu poți „să îi spui” grâului că nu îi dai îngrășămintele necesare din cauza moștenirii incontestabil mai mult decât dificilă. Responsabilii acestui sector, de la „Vladică până la opincă” trebuie să treacă la măsuri urgente astfel încât acest sector să supraviețuiescă. Indiferent că vorbim de vânzarea pământului, plata subvențiilor sau de alte forme de sprijin, trebuie să ne asigurăm cu toții că ele devin „efective și apropiabile” pentru fermieri. De multe ori este suficient să ne uităm la vecini cum au rezolvat o problemă. Și ei sunt la fel ca și noi în UE. Iar în fața unor situații urgente se impun măsuri urgente!”, a declarat Buda.

El a mai afirmat că: „Subvenţiile prea mici şi întârziate, hăţişul birocratic, piedicile puse fermierilor chiar de autorităţi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE dar şi problema terenurilor arabile care ajung să fie cumpărate din ce în ce mai mult de străini sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă fermierii români şi pe care personal, în calitate de membru al Comisiei de Agricultură le-am semnalat instituţiilor naţionale, Parlamentului European dar şi Comisiei Europene spre soluţionare. ”

Buda a mai declarat, în mesajul său, că: „nu vreau să cred faptul că instituţiile din ţara noastră nu au învăţat nimic din greşelile făcute în anii anteriori. Instituțiile trebuie să constituie un real sprijin pentru fermieri şi nu o piatră de moară la gâtul acestora. Mai mult, de la nivel european există deschidere spre soluţionarea problemelor cu care se confruntă fermierii români însă degeaba europarlamentarii depun aceste eforturi pentru deblocarea situaţiei, dacă autorităţile din ţară nu profit de mâna întinsă de la nivel european. Din păcate însă, cei afectaţi sunt fermierii şi cei care vor să aducă un plus valoare României prin munca onestă”.

Citește și

Cmentariile sunt închise