Daniel Buda, discurs DUR în Parlamentul European! ”Nu putem să ne jucăm cu viețile fermierilor”

Discuțiile pe marginea transportului de animale vii au căpătat note din ce în ce mai aprinse în ultimul an, iar presiunile din partea activiștilor pentru drepturile animalelor pentru oprirea acestor practici sunt din ce în ce mai mari. De cealaltă parte, fermierii susțin că adoptarea unor măsuri restrictive în acest sens i-ar condamna, practic, la faliment.

Într-un discurs din cadrul Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), europarlamentarul Daniel Buda a transmis un mesaj clar de susținere a fermierilor, avertizându-i pe colegii săi din Parlamentul European că prin interzicerea transportului de animale vii, existența fermierilor și securitatea alimentară a Uniunii Europene vor fi puse în pericol.

”Stimați colegi, nici nu știu ce sentiment să mă încerce după această dezbatere. Sunt puțin dat peste cap de unele afirmații făcute aici. În același timp, aceasta este realitatea; suntem puțin divizați în funcție de felul cum vedem anumite lucruri. Aș pleca de la colegul care a spus foarte clar că nu există abatoare la nivelul Uniunii Europene în momentul de față și aș adăuga la ceea ce a spus domnia sa că nu avem nici drumuri care să lege cele câteva abatoare pe care le avem. Plecând de la această realitate, ne dorim sacrificarea animalelor pe bună dreptate, dar suntem oameni serioși aici; un abator nu se ridică de pe o zi pe alta. De aceea am cerut în acest raport să solicităm statelor membre să pună accent pe ceea ce înseamnă dezvoltarea rețelelor de abatorizare. În această logică suntem, vrem ca această rețea de abatorizare să fie dezvoltată, dar nu o avem astăzi.

Pe de altă parte, noi nu putem să facem nimic în acest Parlament care să fie descris de realitate. (…) Să știți că cercetările care au fost făcute de-a lungul timpului au dus la această concluzie că vițelul este mai bine să fie separat de mamă imediat după naștere, pentru a reduce stresul de înțărcare și pentru a reduce scăderea producției la animale. Sigur, putem să spunem noi aici că nu ne interesează profitul fermierilor; noi stăm pe 7.000 de euro salariu și nu ne interesează cum își câștigă un fermier pâinea sau își trimite copilul la școală. Putem să avem și o astfel de abordare, dar nu cred că e sănătoasă.

Legat de lecțiile pe care le-am luat în această Comisie, am luat foarte multe lecții de la experți, nu încape discuție, dar iau lecții în fiecare zi, în fiecare sfârșit de săptămână, când mă întâlnesc cu fermierii pe care îi reprezint. Ei vin și îmi spun: aveți grijă ce faceți acolo, în Parlamentul European. Viața lor, viitorul lor și al copiilor lor depinde de ce facem noi aici, pe aceste scaune. Nu putem să ne jucăm cu viețile și cu destinele lor. Nu putem să ne jucăm cu securitatea alimentară la nivelul Uniunii Europene. Nu putem să ne jucăm cu fermierii pe care îi supunem astăzi la Farm to Fork, Green Deal, o serie de condiționalități. Cât credeți că vor rezista ei? Vă spun care este viitorul Uniunii Europene dacă nu ne vom opri dintr-o astfel de abordare: vom importa alimente de proastă calitate din țările terțe. Acesta va fi viitorul dacă nu suntem serioși.

E foarte ușor și foarte comod pentru noi de aici să spunem că de mâine nu mai facem transportul de animale către țările terțe. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce alternativă are fermierul care crește animale și care nu mai are piață de desfacere? Ce-i dați ca alternativă? Îi dați ceva? Îi dați foame, îi dați distrugerea fermei și dați foamete în Uniunea Europeană. Asta facem. Nu voi putea permite acest lucru, cu orice risc pe care mi-l asum. Nu voi permite să fie făcut ceva împotriva fermierilor, pentru că noi suntem aici nu numai pentru fermieri, ci și pentru consumatori. De consumatori ne ocupăm? Suntem preocupați de unde vom mânca noi în viitorul apropiat? Nu vom putea mânca toți numai insecte și gâze, că mie nu-mi plac gâzele, eu vreau să mănânc carne. De aceea, stimați colegi, vă rog să fim atenți și să fim echilibrați în deciziile pe care le luăm”, a spus Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole